Secretarul general NATO cere aliaţilor bugete de apărare peste 2% din PIB până la vară
Mark Rutte: Statele Unite plătesc pentru jumătate din cheltuieli şi nu este normal.
![Secretarul general NATO cere aliaţilor bugete de apărare peste 2% din PIB până la vară](https://www.romania-actualitati.ro/img.php?u=https%3A%2F%2Fwww.romania-actualitati.ro%2Fuploads%2Fmodules%2Fnews%2F0%2F2025%2F2%2F12%2F206047%2F17393960331cad15ae.jpg&w=960&h=540&c=1)
Articol de Radio România Actualităţi, 12 Februarie 2025, 23:25
Secretarul general NATO, Mark Rutte, le-a cerut astăzi aliaţilor care nu şi-au crescut bugetele de apărare peste 2% din PIB, să o facă până la vară şi sugerează că, la summitul din 2025, Alianţa va cere o nouă majorare: la trei procente din Produsul Intern Brut. În acelaşi timp, el spune că aliaţii europeni şi Canada ar trebui să îşi sporească efortul financiar pentru sprijinul acordat Ucrainei, cu mult peste ceea ce Statele Unite le oferă acum. Noile ţinte vor fi discutate mâine la Consiliul Miniştrilor Apărării din ţările aliate.
De la Bruxelles, Bogdan Isopescu a urmărit conferinţa de presă organizată astăzi la sediul NATO: Ţintele Alianţei rămân clare: sprijinirea Ucrainei, creşterea bugetelor de apărare, a capabilităţilor militare, precum şi creşterea producţiei de armament. La capitolul finanţare, secretarul general Mark Rutte spune că aliaţii europeni au majorat cheltuielile cu 20 de procente într-un singur an, însă nu este suficient. Statele Unite duc încă greul cheltuielilor NATO cu aproximativ 50% din bugetul Alianţei, la fel şi în cazul sprijinului pentru Ucraina.
Mark Rutte: În primul rând creştem cheltuielile pentru a ne apăra pe noi înşine, nu pe altcineva. Statele Unite plătesc pentru jumătate din cheltuieli şi nu este normal. Vorbim de o singură naţiune, în timp ce restul de 32 de aliaţi plătesc cealaltă jumătate. Trebuie echilibrată balanţa, pentru că aşa este normal.
Mark Rutte spune că aliaţii încep să discute despre creşterea bugetelor, iar speranţa este o ţintă de peste trei procente. În paralel, Rusia îşi epuizează economia, dar cheltuieşte azi zece procente din PIB pentru apărare pentru a-şi menţine poziţiile din Ucraina. Pe de altă parte, Alianţa gândeşte planuri şi acţiuni noi de a apăra statele membre de războiul hibrid al Moscovei. Centrul din Marea Baltică este un exemplu.
Mark Rutte: Poate că nu ar mai trebui să utilizăm cuvântul hibrid. Este un cuvânt prea frumos. Ceea ce face Rusia este sabotaj finanţat de stat şi chiar acte teroriste plătite de Moscova. Rusia încearcă să destabilizeze Moldova, aliaţii NATO, distruge cabluri submarine în Marea Baltică, avem tentative de sabotaj ale zborurilor civile şi atacă inclusiv sistemul de sănătate din Marea Britanie. Sunt multe exemple.
Mark Rutte exclude posibilitatea ca Statele Unite să-şi slăbească importanţa în interiorul NATO şi în cadrul sprijinului pentru Ucraina. Şi asta pentru că ceea ce se întâmplă în Ucraina influenţează securitatea globală, inclusiv interesele de securitate americane din zona Pacificului.
Mark Rutte: Zona euroatlantică şi cea din Pacific sunt tot mai interconectate. Rusia este sprijinită în războiul din Ucraina de state din alte părţi ale globului, cum sunt: Iran, China, Coreea de Nord. Felul în care decurg lucrurile aici şi cum acţionează aliaţii pentru Ucraina va fi urmărit de China, iar Beijingul va trage concluzii despre cum să acţioneze pentru a-şi atinge scopurile în regiunea Pacificului.
Cele mai recente anunţuri aliate pentru ajutorul militar trimis Ucrainei includ state precum: Canada, Suedia, Franţa, Finlanda şi Olanda. În 2024, Alianţa s-a angajat să sprijine Ucraina anual cu echivalentul a 40 de miliarde de euro, iar Mark Rutte spune că ţinta a fost depăşită şi a ajuns la 50 de miliarde. Mai mult de jumătate a fost sprijin aliat european.