Scutul anti-rachetă: estul Europei e circumspect
Oficialităţi din Rusia şi-au exprimat punctul de vedere în legătură cu noua umbrelă de securitate.
11 Februarie 2010, 11:29
După declaraţiile ministrului rus de externe, alte oficialităţi din Rusia şi-au exprimat punctul de vedere în legătură cu noua umbrelă de securitate.
Reprezentantul Federaţiei la UE, Vladimir Cijov, consideră ca nefondate afirmaţiile potrivit cărora interceptoarele de rachetă pe care State Unite intenţionează să le amplaseze în România vizează ameninţarea iraniană, pentru că Iranul nu ar avea rachete capabile să ajungă în Polonia sau România.
Între timp au apărut şi primele reacţii de la Kiev.
Ministerul Ucrainean de Externe analizează în amănunţime efectele posibile ale deciziei României de a primi pe teritoriul său elemente ale scutului american antirachetă pentru securitatea sa şi cea regională, a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului, Serghei Saienko, citat de presa ucraineană.
Pe de altă parte, Ucraina îşi clamează drepturile de a intra în aceste discuţii pe tema securităţii în zona Mării Negre inclusiv în discuţii pe tema scutului antirachetă.
În răspunsul purtătorului de cuvânt al ministerului ucrainean de externe se arată că Ucraina "nu poate să lase neobservate planurile privind amplasarea noului sistem antirachetă în imediata apropiere a graniţelor sale, cu elemente de bazare în acvatoriul Mării Negre".
Ministerul Ucrainean de Externe contează pe o discuţie concretă asupra tuturor aspectelor acestei probleme, inclusiv primirea explicaţiilor corespunzătoare în cursul consultărilor viitoare cu toate părţile implicate.
De asemenea, se arată că Ucraina nu neagă dreptul oricărui stat suveran de a-şi rezolva problemele de securitate, inclusiv prin aprofundarea măsurilor ce urmăresc lupta împotriva terorismului nuclear.