Scandalul ascultării telefoanelor cuprinde şi Spania
Spania l-a convocat la MAE pe ambasadorul american ca urmare a informaţiilor din presă potrivit cărora SUA au ascultat telefoanele membrilor guvernului
28 Octombrie 2013, 15:24
Scandalul ascultării telefoanelor de către spionajul american ia amploare.
Spania l-a convocat la MAE pe ambasadorul american, ca urmare a informaţiilor din presă potrivit cărora Agenţia Naţională de Securitate a SUA a ascultat telefoanele membrilor guvernului spaniol, inclusiv pe cel al fostului premier Jose Luis Rodriguez Zapatero.
Peste 60 de milioane de apeluri telefonice au fost interceptate în mai puţin de o lună, în perioada decembrie 2012-ianuarie 2013, afirma astăzi, în presa spaniolă, ziaristul american Glenn Greenwald.
Potrivit informaţiilor publicate pe baza datelor revelate de Edward Snowden, Agenţia americană de Securitate a cules date nu din conţinutul conversaţiilor, ci a înregistrat numărul aparatelor, locaţia, numărul de telefon şi durata convorbirilor.
În cazul telefoanelor inteligente, adresa de mail şi conturile pe reţelele de socializare au fost şi ele înregistrate.
Deciziile, "luate după adunarea informaţiilor necesare"
Articolul publicat astăzi de ziarul "El Mundo" aminteşte că Spania nu s-a alăturat iniţiativei Germaniei şi Franţei, de a cere explicaţii SUA, pentru spionajul activităţii în cazul a 35 de lideri politici din lume.
Mai mult, premierul Mariano Rajoy a declarat că nu există probe în acest sens în privina Madridului şi că va lua decizii după ce va strânge toate informaţiile necesare.
Încă de vineri, ziarul "El Pais" scria că serviciile secrete americane ar fi avut acces la comunicaţiile politicienilor şi miniştrilor, dar şi ale cetăţenilor obişnuiţi.
Tot "El Pais" avertiza că Rajoy nu va face nicio presiune în scandalul spionajului deoarece se află în aşteptarea confirmării unei date pentru vizita sa la Casa Albă.
În Spania interceptarea comunicaţiilor fără un mandat judecătoresc este infracţiune însă Madridul are o colaborare tradiţională deja, cu Washingtonul, în combaterea terorismului, ceea ce implică şi accesul liber al serviciilor secrete pe teritoriul Spaniei.