Şase zile de proteste anti-guvernamentale în Turcia
Confederaţia sindicatelor din sectorul public şi cea a muncitorilor revoluţionari au anunţat marşuri de protest şi greve în marile oraşe ale ţării.
Articol de Mihaela Mihai, 05 Iunie 2013, 13:40
Două din cele mai importante sindicate din Turcia se alătură protestelor anti-guvernamentale, intrate în cea de şasea zi de desfăşurare.
Confederaţia sindicatelor din sectorul public şi cea a muncitorilor revoluţionari au anunţat pentru miercuri marşuri de protest şi greve în marile oraşe ale ţării.
La rândul său, guvernul face noi eforturi pentru a opri demonstraţiile, după scuzele prezentate marţi pentru folosirea forţei.
Vicepremierul Bulent Arinci urmează să îi întâlnească miercuri pe reprezentanţii activiştilor pentru mediu.
Împotrivirea lor faţă de desfiinţarea unui parc pentru construirea unui mall a dus la începerea protestelor.
Acum însă în stradă nu mai sunt doar ecologiştii, care ar putea începe un dialog cu autorităţile.
Demonstranţii, nemulţumiţi de activitatea guvernului
Cei mai mulţi dintre demonstranţi, care se adună în fiecare zi în marile oraşe precum Istanbul, Ankara sau Izmirm, sunt nemulţumiţi de activitatea guvernului şi cer demisia premierului Recep Tayyip Erdogan, pe care îl acuză de tendinţe autoritare şi de promovarea unei agende islamiste.
Ei invocă drept argumente legile care permit femeilor să poarte vălul islamic în instituţiile statului, limitarea vânzărilor de alcool şi promovarea unor proiecte religioase de amploare.
În sprijinul protestatarilor a venit şi un important sindicat al funcţionarilor publici, care se află într-o grevă de două zile.
Pentru a calma situaţia, vicepremierul Bulent Arinci şi-a cerut marţi scuze celor care au fost răniţi în ciocnirile cu forţele de ordine.
Cu toate acestea, poliţia a folosit din nou noaptea trecută gaze lacrimogene şi tunuri cu apă, pentru a-i dispersa pe manifestanţii de la Istanbul şi Ankara.
ONU cere anchetarea comportamentul forţelor de ordine
Violenţe au avut loc şi în oraşul Hatay, în sud-estul ţării, în timp ce la Izmir 25 de persoane au fost interpelate pentru că ar fi răspândit pe Twitter informaţii false şi defăimătoare.
Toţi cei interogaţi au participat în ultimele zile la proteste, spune un activist politic.
De la Washington, vicepreşedintele american Joe Biden a cerut autorităţilor turce să respecte drepturile opozanţilor politici, în timp ce Naţiunile Unite au cerut guvernului să ancheteze comportamentul forţelor de ordine.
Doi oameni şi-au pierdut viaţa până acum, iar aproape 3 mii au fost răniţi.
Autorităţile vorbesc însă doar de 300 de răniţi, majoritatea membri ai forţelor de ordine.
Poliţia turcă a folosit în cursul nopţii de marţi spre miercuri gaze lacrimogene şi tunuri cu apă, pentru a-i dispersa pe manifestanţii de la Istanbul şi Ankara, potrivit presei locale citate de AFP.
Sute de manifestanţi au încercat să se îndrepte către birourile premierului Recep Tayyip Erdogan din Istanbul şi Ankara.
Între timp, forţele de poliţie le solicitau să se disperseze.
Violenţe au avut loc şi în oraşul Hatay, în sud-estul Turciei.