Salonul internațional al gustului de la Torino se încheie astăzi
România a fost reprezentată de producători de brânză de burduf, gemuri tradiţionale, siropuri naturale şi produse din carne.
Articol de Elena Postelnicu, Corespondent RRA în Italia, 27 Octombrie 2014, 13:49
Salonul internațional al gustului - Terra Madre 2014 se încheie astăzi, la Torino, în Italia.
Aproximativ 1.000 expozanţi din peste 150 ţări, maeştri bucătari, fermieri, cadre didactice din mediul academic, artizani ai hranei, reprezentanţi ai vinului şi gastronomiei, şi comunităţile hranei Terra Madre au participat la această a zecea ediţie.
Pe parcursul a cinci zile, în centrul atenţiei, au stat fermele de familie.
"Noutatea principală a acestui an este "Arca gustului", un spațiu dedicat produselor pe care vrem sa le salvam de la dispariție si de la omologare. Sunt peste 1000 cele expuse in cea mai mare expozitie de acest tip la nivel mondial" explică unul dintre organizatori, Daniele Buttignol, secretar național din cadrul Slow food Italia.
"Noi avem 158 tari din toată lumea. Din Europa avem in jur de 20, iar Romania este prezenta cu doua produse. Sunt importante si produsele voastre. Exista in acest an, pentru prima data, si o delegatie de imigranti din Italia, printre care se afla si romani, tocmai pentru a sublina ca in Italia, in Piemonte, la Torino procesul de integrare reprezinta un fapt cotidian pentru societatea noastra. Deci avându-i prezenti in cadrul Salonului Terra Madre este un motiv de mare orgoliu", completează responsabilul italian.
Brânza de burduf și gemurile tradiționale, dar și siropurile naturale sunt câteva dintre ofertele standului României.
Marian Popoiu participă la evenimentul de la Torino încă de la prima ediție, din anul 2004, mai mult pentru promovare, motiv pentru care a luat cu el la Torino, o cantitate destul de mică de brânză de burduf, sub 60 de kg.
"Sunt deja multe persoane care o cunosc (n.r. brânza de burduf) și îmi spun vreau ceva cum am cumpărat și acum doi ani sau anul trecut de la Salonul de brânza de la Bra! Tot in nordul Italiei" a constat încă din prima zi a târgului, Marian Popoiu.
Brânza de burduf e adusă în recipientul ei de coajă, aceasta și datorită faptului că maturarea produsului se face în această coajă de copac, astfel creându-se simbioza între grăsimea din brânză și rășina din coajă.
Producătorul român consideră că participarea la acest eveniment internațional este o oportunitate în primul rând pentru a intra în contact producători similari din alte țări și în al doilea rând pentru a comunica cu consumatorii.
Marian a mai participat și la alte evenimente asemănătoare din Spania, Olanda și Franța, cei mai mulți cumpărătorii pentru brânza de burduf avându-i pe Valea Loarei în Franța.
Vine de la Genova pentru a cumpăra brânza de burduf
"Este ceva spectaculos. Acest gust de rășină care rămâne pe brânză este deosebit. Este foarte bun" ne mărturisește Corado Carpi, un italian care a venit special la Torino de la Genova - 170 de km distanța - pentru a cumpăra brânza de burduf.
"Cunosc această brânză de câțiva ani, de când a fost prezentată pentru prima dată la același eveniment. Atunci am fost curios să gust această brânză matură care se ține în scoarță de copac și asa am descoperit că este deosebită, are un gust unic, determinant. La evenimente dedicate mâncărurilor vin de la Genova pentru a cumpăra această brânză" completează Corado, care este proprietarul unui restaurant din Genova.
Italianul a mai povestit că în urmă cu 20 de ani a trecut pe la Constanța, când lucra pe o navă de croazieră și că își amintește cu drag de "ciorba" românească.
Gemurile tradiționale făcute în casă sunt duse la Salonul internațional al gustului de la Torino, Terra Madre, de Gherda Gherghiceanu din Viscri, cunoscută și cu numele de "mama Gerda".
La Torino a luat cu ea gemuri de căpșuni, cu coarne și cu măceșe.
Producătoarea a mai fost de două ori la Torino, o dată în Sicilia, la Caltanisetta și odată la un salon din Londra.
"Nu e o rețetă unică. Și eu probez în fiecare an: zahăr cât mai puțin, fără conservanți" spune mama Gerda despre ceea ce ea face de mic copil și ce a învățat din familie.
Cu siropuri a venit la Torino Sorin Nicolae din comuna Bunești-Vâlcea, județul Brașov, care este producător de siropuri din fructe culese din floarea spontană sau din propria cultură.
Românul are o cultură de coacăze negre și pomi fructiferi, cu o producție de 3000-4000 de kg de fructe de coacăze pe an și din floarea spontană adună în funcție de cerere.
"Este foarte important pentru că ne putem prezenta produsele și de asemenea putem să descoperim produse din alte țări, putem să schimbăm impresii" spune Sorin Nicolae care se află pentru prima dată cu produsele sale în străinătate.
Din cauza crizei a fost nevoit să scadă prețurile la produsele sale.
În urmă cu câțiva ani o sticlă de jumătate de litru de sirop natural costa 20 de lei, iar acum costă 15 lei.
Slănină si alte afumături tradiţionale din Ardeal la Torino
Vizitatorii au avut posibilitatea să guste și mâncărurile tradiționale din zona Sălajului gătite de bucătarul Mircea Groza, care lucrează la Consiliul județean Sălaj.
Românul a venit îmbrăcat în costum popular de pe Valea Barcăului și Valea Almașului și cu opinci.
Mircea Groza precizează ca urmărește de multi ani fenomenul Slow Ford și ca încearcă sa readucă la viata vechile retete culinare pe care le descoperă in special in mediu rural din Ardeal.
Are peste 700 de rețete vechi deosebite de tip Slow Ford si si-a luat angajamentul sa promoveze aceste mâncăruri.
"Noi reușim inca sa facem in zona Sălajului acestei mâncăruri vechi deosebite si sunt convins ca din ce in ce mai multi o sa ne aprecieze si o sa practice acest gen de bucătăreala" considera Mircea Groza.
La Salonul internațional al gustului, bucatarul Mircea Groza a pregătit o serie de platouri reci cu afumături traditionale din Sălaj, cu slănina din zonă, brânza de burduf, salata de vinete, salata evreiasca de ouă și dulceața de ceapa si de ardei iuți.
Foamea, sărăcia, cresterea populației planetei, biodiversitatea si impactul obiceiurilor de consum asupra mediului au fost câteva dintre temele dezbătute de participaniţii din cele 150 de ţări, în ultimele cinci zile la Torino.