Salah Abdeslam, transferat din Belgia în Franţa
Teroristul care a supravieţuit atacurilor de anul trecut de la Paris, Salah Abdeslam, a fost transferat din Belgia, în Franţa.
27 Aprilie 2016, 13:48
Teroristul care a supravieţuit atacurilor de anul trecut de la Paris, Salah Abdeslam, a fost transferat, în cursul nopţii, din Belgia - unde fusese capturat - în Franţa, a anunţat Parchetul Federal din Bruxelles. Între timp, un raport prezentat comisiei de anchetă a atentatelor teroriste din Belgia - organizate de o celulă care a avut legătură şi cu teroriştii din Paris - arată că Salah Abdeslam şi fratele său, mort în atacurile de la Paris, nu au fost monitorizaţi de autorităţile belgiene, cu toate că se ştia că cei doi se radicalizaseră în Siria şi reveniseră apoi în Europa.
Corespondenţă de la Bruxelles - Reporter: Cerasela Rădulescu - Salah Abdeslam a fost transferat în Franţa, sub maximă securitate şi discreţie. Conform mandatului european de arestare, Salah Abdeslam este acuzat de terorism şi urmează să fie încarcerat într-o închisoare de la periferia Parisului. Fratele său este unul dintre teroriştii jihadişti sinucigaşi din atentatele de la Paris, din noiembrie anul trecut.
Cei doi nu au fost monitorizaţi de autorităţile belgiene, din lipsă de mijloace logistice - se arată într-un raport al Poliţiei belgiene, prezentat Comisiei de anchetă parlamentară a atentatelor teroriste din Bruxelles, din 22 martie. Raportul incriminează autorităţile belgiene pentru că, deşi cei doi fraţi se întorseseră din Siria, la începutul lui 2015 şi aveau antecedente penale pentru trafic de stupefiante, zeci de indivizi, care aveau acelaşi profil ca fraţii Abdeslam, au fost monitorizaţi, dar nu şi aceştia.
Totodată, poliţia afirmă că este imposibil să monitorizezi atâtea cazuri, 24 de ore din 24 şi că jihadiştii utilizează nume multiple pentru a comunica, la toate aceste explicaţii, Poliţia belgiană mai adaugă una: lipsa de personal specializat în urmărire şi supraveghere cauzată de tăierea fondurilor şi a unui buget de austeritate, o explicaţie considerată cel puţin surprinzătoare, de presa internaţională şi mai ales pentru că vorbim de Bruxelles, unde se află sediul instituţiilor euroatlantice.