Rusia "şi-ar putea da acordul" pentru intervenţia în Siria
Preşedintele Federaţiei Ruse afirmă că ţara sa şi-ar putea da acordul dacă intervenţia împotriva regimului Assad se desfăşoară cu aprobarea Naţiunilor Unite.
Articol de Cătălin Gomboş, 04 Septembrie 2013, 14:38
Federaţia Rusă ar putea aproba o intervenţie militară în Siria, doar dacă aceasta va avea loc cu aprobarea ONU şi doar dacă se dovedeşte că regimul sirian a folosit arme chimice, a declarat preşedintele Vladimir Putin, într-un interviu publicat de AP.
O posibilă intervenţie în Siria este discutată zilele acestea şi de congresmenii americani şi ar putea fi aprobată de Comisia pentru Politică Externă a Senatului SUA.
Liderii democraţilor şi ai republicanilor din Comisie au căzut de acord marţi asupra unui proiect de rezoluţie care limitează durata unei intervenţii şi interzice folosirea forţelor de infanterie pe teritoriul Siriei.
Vladimir Putin a declarat că atacarea Siriei, fără o rezoluţie a Consiliului de Securitate al ONU, ar încălca legislaţia internaţională.
Federaţia Rusă care deţine drept de vetto în cadrul acestui organism al ONU a blocat în trecut rezoluţii privitoare la Siria.
Chiar dacă a afirmat că o intervenţie în Siria este posibilă, preşedintele rus a exprimat din nou dubii cu privire la presupusul atac cu arme chimice, din 21 august, care, potrivit Washingtonului, s-ar fi soldat cu peste 1.400 de morţi şi ar fi fost ordonat de regimul lui Bashar al Assad.
Livrările către Siria, sistate
Pe de altă parte, Putin a anunţat că, pentru moment, Moscova a sistat livrarea de componente pentru performantul sistem antiaerian S300, către Siria, însă ar putea să-şi reconsidere poziţia, în cazul în care constată o încălcare a reglementărilor internaţionale existente.
Interviul acordat de Putin a fost publicat cu o zi înainte de summitul G20 de la Sankt Petersburg, unde se va discuta şi criza siriană.
Între timp, la Washington Barack Obama a reuşit să obţină sprijinul unor importanţi congresmeni democraţi şi republicani pentru o intervenţie militară în Siria, iar reprezentanţii celor două partide în Comisia de Politică Externă a Senatului au căzut de acord cu privire la o rezoluţie care să o aprobe.
Compromisul la care au ajuns democraţii şi republicanii limitează intervenţia americană la 60 de zile cu posibilitatea unei prelungiri de maximum 30 de zile şi interzice trimiterea unor forţe de infanterie în Siria.