Rusia se pregăteşte de intensificarea sancţiunilor Occidentului
Rusia a anunţat că se pregăteşte pentru situaţia în care va trebui să compenseze efectele pe care le vor produce asupra achiziţiilor sale militare sancţiunile Occidentului.
Articol de Simina Botar, 12 Aprilie 2014, 01:44
La nivel de stat, SUA, Germania şi Franţa activează sau se pregătesc să dezvolte sancţiunile deja instituite împotriva Moscovei, îngheţând colaborarea cu Rusia în domenii militare sau cu dublă destinaţie.
SUA au decis deja interzicerea exportului în Rusia a produselor sau tehnologiilor cu dublă destinaţie.
Franţa este la un pas de o decizie dificilă, economic vorbind, de sistare a construcţiei şi livrărilor de nave purtătoare de elicoptere Mistral.
Germania amână decizia de a acorda Rusiei licenţa pentru achiziţionarea de sateliţi care utilizează o tehnologie radar inovativă, ce permite fotografierea Pământului în spectru radio, indiferent de problemele din atmosferă, cum ar fi uragane, nori, incendii sau chiar vulcani activi.
Este un contract de aproape un miliard de dolari.
Rusia a anunţat oficial că se pregăteşte pentru situaţia în care va trebui să compenseze efectele pe care le va produce asupra achiziţiilor sale militare, orientarea proeuropeană a Ucrainei sau sancţiunile Occidentului.
Problema s-a discutat, joi, la Kremlin, cu industria militară, la iniţiativa şi cu participarea preşedintelui Vladimir Putin.
Industria militară, cel mai afectată
Colaborarea ruso-ucraineană în domeniul militar, în mare parte moştenită din vremurile sovietice, înseamnă, în primul rând, producerea de rachete şi avioane în Rusia pentru care Ucraina asigură anumite piese sau subansamble şi înseamnă producţia de tancuri din Ucraina cu componente ruseşti.
"La ordinul preşedintelui, industria din Rusia se pregăteşte să înlocuiască importurile din Ucraina cu componente locale şi creează, iată, locuri de muncă în cine ştie ce orăşel monoindustrial. Depresiv!" - am citat din "Nezavisimaia Gazeta".
Şi dacă acest lucru pare perfect posibil, ziariştii de la "Nezavisimaia" sunt convinşi că Ucraina nu va putea niciodată să înlocuiască componentele ruseşti pentru tancuri.
In extremis, Rusia pare dispusă să dezvolte cooperarea cu China, India şi Belarus.
Lipsa unor componente din import ar putea compromite însă producţia de rachete Bulava, de exemplu, iar înlocuirea loc cu producţie rusească ar putea dura nişte ani.
În presa rusă, tema militară s-a înviorat brusc.
Pe de o parte aflăm despre noi realizări ale industriei militare ruseşti care intră în dotarea forţelor armate.
Rusia a adoptat un plan de înnoire a dotării Armatei până în 2020.
Astfel, de exemplu, poţi afla că flota de submarine atomice va fi doar modernizată, astfel încât durata de viaţă a unor submarine de tip Leopard sau Car va fi dublată prin modificările ce vor fi făcute, ceea ce, pentru nişte aparate care au deja aproape 30 de ani vechime este de domeniul fantasticului.
Un submarin de tip nou va fi gata abia prin 2017
În schimb, intră în dotare sisteme de luptă radioelectronică, în stare să bruieze radiolocatoarele de pe avioane inamice şi să asigure securitatea unor unităţi militare sau centrale atomice.
Atunci se pune problema cum de nu s-a ocupat să facă invizibile forţele masate la graniţa cu Ucraina?
Fie încă nu sunt suficiente asemenea unităţi în dotarea Armatei, fie gestul este de domeniul presiunii psihologice, mai degrabă.
Probabil că aşa se testează şi contra declaraţiile ruseşti care susţin că pozele de satelit ale NATO sunt făcute mai demult.
Uneori, războiul propagandistic ia forme mult mai explicite.
Un articol detaliat despre planurile de instalare în Crimeea la baza aeriană /.../ a unor avioane de tip Tupolev-22M3.
Aceste avioane, cu o autonomie de zbor de până la 2.400 de kilometri, pot fi dotate cu rachete de mai multe modele descrise cu parametrii de rază de acţiune între 250 şi 500 de kilometri, viteză de la 4.000 la 6.000 de kilometri/oră, inclusiv descrierea rachetelor care abia urmează să intre în dotare se găseşte în articol.
Ceea ce ar trebui să reţinem este că această flotilă va anihila efectul scutului antirachetă din Polonia şi România, scut pe care Rusia l-a perceput din start ca armă ofensivă nu defensivă.
De curând, "Foreign Affairs" publica un articol despre cel mai probabil încălcarea de către Rusia a tratatului cu SUA, din 1987, privind limitarea razei rachetelor balistice sau de croazieră cu rază medie de acţiune lansate de la sol.
Rusia este unul din cei mai exportatori de armament, ca cifră de afaceri.
Dar la ce-i serveşte această propagandă de tip Război Rece şi de ce ne-ar trebui nouă, tuturor, o nouă cursă a înarmării?