Rusia investeşte în petrolul iranian
Ministrul rus al energiei, Serghei Smatko, şi ministrul iranian al petrolului, Seyyed Massoud Mir-Kazemi, au aprobat în capitala rusă o foaie de parcurs privind cooperarea în domeniul petrolului, gazelor şi petrochimiei.
15 Iulie 2010, 07:54
Ministrul rus al energiei, Serghei Smatko, şi ministrul iranian al petrolului, Seyyed Massoud Mir-Kazemi, au aprobat în capitala rusă o foaie de parcurs privind cooperarea în domeniul petrolului, gazelor şi petrochimiei.
Acordul prevede şi înfiinţarea unei bănci comune pentru finanţarea proiectelor şi desfacerea produselor petroliere.
Serghei Smatko a anunţat că Rusia şi Iranul intenţionează să semneze asemenea foi de parcurs şi în domeniile energeticii nucleare şi energiei electrice.
Rusia construieşte în sudul Iranului o centrală nuclearo-electrică ce ar urma să fie pusă în funcţiune în august sau septembrie, proiectul neintrând sub incidenţa sancţiunilor ONU.
Serghei Smatko a declarat că sancţiunile internaţionale împotriva Iranului nu vor afecta în nici un fel cooperarea ruso-iraniană în domeniul petrolului, gazelor şi petrochimiei.
Moscova demonstrează astfel că nu va susţine nicio măsură ce excede sancţiunile Consiliului de Securitate la adresa Iranului.
Acordul e parafat la nici două zile după ce preşedintele Dmitri Medvedev a admis că Iranul este aproape de momentul în care va dispune de potenţialul necesar fabricării armei nucleare, adăugând însă că Rusia se opune în continuare sancţiunilor unilaterale împotriva Teheranului.
Avertismentul Statelor Unite
La începutul acestei luni, Statele Unite au interzis vânzarea de produse petroliere către Iran, avertizând că vor aplica sancţiuni companiilor ce încalcă această lege.
Deşi este mare producător de petrol, Iranul nu dispune de capacităţi de rafinare suficiente.
La presiunile Statelor Unite, o serie de companii occidentale au suspendat deja vânzările de produse petroliere pe piaţa iraniană.
Rusia a respins din start în termeni categorici aceste decizii americane.
Iranul, un posibil concurent pe piaţa europeană a gazelor pentru Rusia
Ministrul iranian al petrolului, Seyyed Massoud Mir-Kazemi, a declarat pe de altă parte că sancţiunile nu vor afecta nici participarea companiilor ruseşti, Lukoil sau Gazprom Neft la exploatarea zăcământului Anaran, promiţând că situaţia se va afla sub controlul direct al guvernului de la Teheran.
În primăvară, Lukoil s-a retras din proiectul Anaran invocând pierderi de 63 milioane de dolari din cauza sancţiunilor.
Tot miercuri, două companii ruseşti au semnat contracte pentru realizarea infrastructurii de alimentare cu gaze a 8 mii de localităţi din zonele rurale ale Iranului.
Iranul nu dispune de o industrie şi de o infrastructură a gazelor dezvoltate.
Recent, Iranul a anunţat că a demarat construirea unui gazoduct de 110 milioane metri cubi pe an în direcţia Turciei, ce ar urma să fie realizat în trei ani.
Pe acest fond, unii experţi ruşi îndeamnă Moscova la prudenţă în dezvoltarea relaţiilor cu Iranul în acest sector, pentru a nu favoriza un eventual concurent pe piaţa europeană a gazelor.