Rusia interzice importul de vinuri din Republica Moldova
Serviciul sanitar-veterinar rus a trimis o scrisoare serviciului vamal prin care cere interzicerea importului de vinuri moldoveneşti, de apă minerală şi vin din Georgia şi carne de pui din SUA.
Articol de Lina Grâu, Chişinău, 12 August 2010, 11:20
Serviciul vamal federal al Rusiei a interzis importul de vinuri şi coniacuri din Republica Moldova.
Serviciul sanitar-veterinar rus, condus de Ghenadii Onişcenko, a trimis o scrisoare serviciului vamal, prin care cere interzicerea importului de “vinuri (inclusiv spumante), a materialelor vinicole şi a coniacurilor fabricate în Republica Moldova”.
Prin aceeaşi scrisoare se interzice importul apei minerale şi a vinurilor din Georgia, precum şi a “cărnii de pui din SUA, la prelucrarea căreia au fost folosite soluţii de cloruri”.
Scrisoarea a fost difuzată tuturor şefilor posturilor vamale miercuri, însă a fost semnată încă pe data de 30 iulie 2010.
Semnatarul, Ghenadii Onişcenko, declara marţi că Rusia nu a impus o interdicţie totală la importul vinurilor moldoveneşti şi că Moscova va negocia direct cu producătorii moldoveni condiţiile de calitate pentru livrarea vinului moldovenesc pe piaţa rusă.
Anunţul a fost făcut în condiţiile în care o nouă comisie de experţi moldoveni este la Moscova pentru a purta discuţii cu specialişti ai Serviciului federal de control sanitar din Rusia în problema exportului de vinuri moldoveneşti.
Serviciul sanitar rus a respins planul propus acum două săptămâni de autorităţile de la Chişinău cu privire la măsurile privind calitatea vinurilor moldoveneşti şi a cerut Belarusului şi Kazahstanului să ia măsuri pentru a împiedica vinurile şi apele minerale din Republica Moldova şi Georgia să ajungă pe piaţa rusească.
Ghenadii Onişcenko a declarat că această cerere a fost formulată în cadrul Uniunii vamale din care fac parte Rusia, Belarus şi Kazahstan.
Cota în scădere pe piaţa din Rusia
După un embargou total în 2006, loturi importante de vin moldovenesc au fost din nou blocate în vama rusească după ce preşedintele interimar Mihai Ghimpu a semnat decretul privind declararea zilei de 28 iunie drept "Zi a ocupaţiei sovietice".
Moscova neagă caracterul politic al acestor sancţiuni, invocând motive de calitate.
Guvernul de la Chişinău nu a adoptat încă o poziţie faţă de gestul Rusiei, serviciul de presă anunţând că autorităţile “examinează situaţia”.
Dacă înainte de primul embargou rusesc impus în 2006 Republica Moldova livra Rusiei 80 la sută din vinurile sale, în 2009 cota pe această piaţa a scăzut la puţin peste 30 la sută.
Rusia continuă să fie o piaţă importantă pentru vinurile din Republica Moldova, chiar dacă autorităţile depun eforturi pentru diversificarea pieţelor de desfacere şi promovarea vinurilor în UE, SUA şi China.
Pieţei europene îi revin în acest moment aproape 14 la sută din cantităţile de vinuri exportate, iar pentru anul viitor Comisia Europeană a promis dublarea cotei pentru vinurile moldoveneşti.
Gheorghe Arpentin, preşedintele Uniunii Oenologilor din Republica Moldova, spune că multe fabrici de vinuri ar putea să nu reziste acestui embargou, în condiţiile în care stocurile sunt pline, mulţi producători au credite de achitat la bănci, iar în condiţiile crizei sursele de creditare au devenit aproape imposibil de accesat.
Conform datelor Organizaţiei Internaţionale a Viei şi Vinului, Republica Moldova se numără printre primii zece cei mai mari exportatori de vinuri din lume, băuturile alcoolice constituind anul trecut 13 la sută din totalul exporturilor.
Cu 150 mii de hectare de vii, Republica Moldova produce anual 16 milioane decalitri de vin. În prezent, producătorii au stocate aproximativ 30 milioane decalitri de vin, sau două producţii anuale.