Rusia doreşte "o conferinţă internaţională pe tema Siriei"
Ministrul rus de externe, Ghenadi Gatilov, susţine că logica Rusiei spune că "nu este necesar acum să se aplice o presiune suplimentară, să se introducă sancţiuni sau să se folosească ameninţarea cu forţa".
Articol de Paul Poteraşi, 09 Iunie 2012, 15:31
Rusia şi-a amplificat sâmbătă apelurile pentru o reuniune internaţională privind Siria, spunând că sancţiunile sau intervenţia militară nu ar face decât să "agraveze atmosfera deja dificilă", informează Reuters.
Ministrul rus de externe, Ghenadi Gatilov, citat de agenţia Interfax, susţine că logica Rusiei spune că "nu este necesar acum să se aplice o presiune suplimentară, să se introducă sancţiuni sau să se folosească ameninţarea cu forţa".
Reuters notează că în dorinţa de a-şi menţine sprijinul în Orientul Mijlociu şi să oprească Occidentul de la înlăturarea de guverne, Rusia s-a folosit de dreptul de veto din cadrul Consiliului de Securitate al ONU şi de alte instrumente pentru a-l proteja pe Bashar al-Assad de o condamnare şi sancţiuni coordonate.
Agenţia de presă mai susţine că ultimele presupuse masacre în Siria din ultimul timp au amplificat îndoielile că planul de pace susţinut de ONU poate funcţiona şi au determinat unele state occidentale să ameninţe cu sancţiuni.
Rusia susţine că o cale mai bună pentru a face ca planul de pace să funcţioneze este organizarea unei reuniuni de state şi grupuri cu influenţă asupra guvernului lui Assad sau asupra inamicilor săi.
Propunea aceasta a fost anunţată miercuri de şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov.
Iniţiativa Rusiei întâlneşte deja obstacole din cauza opoziţiei SUA ca la discuţii să participe şi Iranul.
Secretarul american de stat Hillary Clinton a spus miercuri că este "greu de imaginat" invitarea unei ţări care organizează acte de violenţă ca ale lui Bashar al-Assad asupra propriului popor.
Ghenadi Gatilov a spus că Iranul are "pe deplin dreptul să participe" şi că influenţa sa asupra Siriei i-ar permite să joace "un rol constructiv în găsirea de mijloace pentru rezolvarea conflictului sirian".
Oficialul rus a mai precizat că nu există "nicio diferenţă fundamentală" între iniţiativa Rusiei şi propunerea lui Kofi Annan pentru crearea unui "grup de contact" privind Siria care să includă şi Iranul, dar şi alţi jucători regionali.
Oficialii de la Moscova susţin că Rusia nu vrea să-l protejeze pe Bashar al-Assad, dar că soarta acestuia depinde de poporul sirian şi nu de ţări străine sau de Consiliul de Securitate al ONU, iar plecarea sa nu poate fi o precondiţie pentru un proces politic în Siria.
Rusia şi China şi-au exprimat de două ori dreptul de veto în Consiliului de Securitate împotriva unor rezoluţii de condamnare a regimului din Siria, ale cărui forţe de securitate au ucis cel puţin 10.000 de persoane, conform datelor ONU, şi au pierdut la rândul lor 2.600 de oameni, conform Damascului.
Analiştii spun că în cazul în care Moscova ar fi de acord să contribuie la înlăturarea lui Bashar al-Assad, ar dori să-şi menţină influenţa în Siria.
Reuters susţine că guvernul lui Bashar al-Assad a cumpărat arme ruseşti de miliarde de dolari şi găzduieşte o unitate logistică la Mediterana ce reprezintă singurul port naval permanent de "apă caldă" al Rusiei în afara Federaţiei Ruse.