Rusia continuă să-și sporească prezența militară în estul Ucrainei
Trimișii noștri speciali, Mario Balint și Alex Buzică, s-au întors miercuri seară din sudul Ucrainei.
Articol de Pavel Ionescu, 21 Aprilie 2022, 08:15
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (20 aprilie, ora 22:24) - Emisiunea: "Agenda globală" - Realizator: Pavel Ionescu - Reporter: Mario Balint
Realizator: Rusia continuă să-și sporească prezența militară în estul Ucrainei, iar luptele în regiunea separatistă Donbas s-au intensificat pe măsură ce forțele ruse încearcă să străpungă apărarea ucraineană, declară surse militare britanice citate de Reuters.
Potrivit Institutului pentru Studiul Războiului din Washington, a doua fază a ofensivei ruse în Ucraina a început.
Se pregătește declararea victoriei asupra portului asediat Mariupol, unde forțele ucrainene rezistă la Combinatul Azovstal și au fost declanșate mai multe atacuri și tentative de încercuire a unor localități din est.
Trimișii noștri speciali, Mario Balint și Alex Buzică, s-au întors miercuri seară din sudul Ucrainei.
Noi suntem acum în legătură cu Mario Balint. Bună seara, Mario! Bine ai revenit.
Reporter: Bună seara, Pavel, mulțumesc!
Realizator: Ce ne puteți spune din zona unde ați fost voi?
Reporter: Noi am fost în sudul Ucrainei, mai precis la Odesa, în regiunea Odesa, cu toate raioanele aparținătoare. Este o regiune foarte importantă, o regiune care, așa cum știi, desigur, are o mare presiune psihologică asupra ei, pentru că de la începutul conflictului, din 24 februarie și până acum, Odesa a fost amenințată zilnic de rachetele și de vasele rusești care se apropiau pe mare. Ei bine, s-au tras rachete deasupra Odesei, deasupra regiunii Odesa.În fiecare zi acele drone Orlan 10 ale armatei ruse survolează regiunea Odesa și transmirt informații. Chiar ieri Centrul Operațional Sud ne-a transmis informația că 12 astfel de drone Orlan 10 au fost doborâte deasupra regiunii Odesa. Așadar, consecvența rușilor este, să spun așa...
Realizator: La cote înalte.
Reporter: Sigur că da, este la cote înalte, mai ales după scufundare Crucișătorului Moscova.
Realizator: Dar aparent, presiunea asupra Odesei pare să nu fi crescut în ultimele zile.
Reporter: Nu, dimpotrivă. Presiunea asupra Odesei a scăzut. Acest lucru se simte și în oraș și autoritățile militare ale regiunii au relaxat, să spun așa, restricțiile în regiunea Odesa. Restricțile de circulație au fost demontate în Odesa, în centrul Odesei au fost demontate baricadele din beton și din saci de nisip. Au fost luați acei arici metalici pe care îi știm cu toții și au fost transportați la Nikolaev, pentru că acolo este mare nevoie de acești arici. Acolo luptele sunt în toi și sunt 100 de kilometri de la Odesa la Nikolaev.
Relizator: De fapt, unde se deplasează acum greutate luptelor în estul Ucrainei, în zona pe care ați acoperit-o voi?
Reporter: Deci, în semiluna, aş putea spune, am putea vorbi de o semilună în care se dau luptele. De un est al Ucrainei, începând de la Harkov, Donetsk, Lugansk, Mariupolul este în Lugansk și continuând în partea de sud, la Herson și la Nikolaev. Sigur că da, să nu uitam Zaporojie, un pic mai la nord. Toate aceste regiuni sunt foarte importante pentru Rusia. Dacă Harkovul, Doneţkul și Luganskul sunt pe frontiera, practic, cu Rusia și fac legătura, formează acel coridor de legătură cu Crimeea, Hersonul, practic, este rezervorul de apă și asta am mai spus-o în aproape fiecare seară la această emisiune - este rezervorul de apă pentru Crimeea. Un rezervor foarte, foarte important pentru Rusia și pentru Crimeea. De aceea îl doresc rușii cu atâta cerbicie, dar Nikolaevul este poarta de ieșire a Hersonului la Marea Neagră.
Realizator: Deci, sunt două puncte strategice conectate.
Reporter: Practic, fără Nikolaev, Hersonul nu are nicio valoare.
Realizator: Exact. Mulțumesc foarte mult. Mario Balint, trimisul special, împreună cu Alex Buzică - au fost colegii noștri care au mers în sudul Ucrainei - a fost în direct acum în "Agenda globală"