Rusia condamnă masacrul din Siria
Rusia a renunţat la rezervele pe care le avea iniţial şi s-a alăturat celor 14 parteneri din Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite, for care a condamnat masacrul care a avut loc în acest sfârşitul de săptămână la Hula.
28 Mai 2012, 14:03
Cel puţin 108 persoane au fost ucise, între care 49 de copii şi alte câteva sute au fost rănite, potrivit observatorilor ONU din teren.
Situaţia se înrăutăţeşte iar opoziţia siriană spune că, dacă nu se intervine cu raiduri aeriene, nu va respecta planul de acţiune convenit alături de comunitatea internaţională.
Guvernul de la Damasc susţine, în schimb, că masacrul de la Hula a fost făcut de terorişti.
Situaţia din Siria s-a aflat în centrul convorbirilor de la Moscova între miniştrii de externe ai Rusiei şi Marii Britanii, Serghei Lavrov şi William Hague.
Moscova şi Londra şi-au exprimat sprijinul pentru planul emisarului ONU, Kofi Annan, apreciind însă că realizarea acestuia decurge în mod nesatisfăcător, iar obiectivele sale - aşa cum o arată şi tragedia de la Hula - sunt departe de a fi realizate.
Ambele părţi au chemat la intensificarea eforturilor pentru a determina guvernul şi opoziţia să respecte planul lui Kofi Annan, care - a spus William Hague - este, în acest moment, singura speranţă pentru rezolvarea politică a crizei siriene.
Şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, a apreciat că, pentru masacrul de la Hula, unde au fost ucişi zeci de civili - majoritatea: femei şi copii - răspunderea o poartă ambele părţi: guvernul şi opoziţia înarmată.
Comentând raportul prezentat de şeful misiunii ONU în Siria, generalul norvegian, Robert Mood, care atestă existenţa la Hula atât a victimelor bombardamentelor, cât şi a multor oameni împuşcaţi de la mică distanţă sau torturaţi până la moarte, Serghei Lavrov a numit evident faptul că ambele părţi "au pus mâna la aceasta".
El a acuzat o serie de ţări, fără a le numi, că încurajează opoziţia să lupte sau chiar să provoace forţele guvernamentale pentru a forţa astfel schimbarea regimului Assad.
Rusia consideră că, deşi principala răspundere pentru securitatea cetăţenilor sirieni îi revine guvernului, nu trebuie ignorate nici acţiunile opoziţiei înarmate, atacurile teroriste ce poartă marca al-Qaeda sau finanţarea şi înarmarea opoziţiei din străinătate.
Serghei Lavrov a subliniat că, pentru a determina părţile siriene să îndeplinească planul lui Kofi Annan şi să renunţe la violenţe, este necesar ca toţi jucătorii internaţionali să joace un singur joc: cel al realizării acestui plan şi nu jocul schimbării regimului.