Rusia anunţă pornirea centralei nucleare din Iran
Autorităţile de la Moscova au anunţat că în câteva zile începe încărcarea reactorului de 1.000 de MW de la centrala nucleară electrică de la Bushehr din Iran.
Articol de Simina Botar, 19 August 2010, 10:14
Rusia a anunţat că în câteva zile începe încărcarea reactorului de 1.000 de MW de la centrala nucleară electrică de la Bushehr din Iran.
Proiectul a fost început de Rusia acum 15 ani, după ce eşuase un plan mai vechi al iranienilor de construire a unei asemenea centrale, cu firma Siemens în anii '70, pe vremea lui Reza Pahlavi Ali Amer.
Construcţia centralei construite de ruşi a a mers greoi, cu nenumărate amânări.
Intrarea în exploatare, iniţial prevăzută pentru 2007, a fost amânată de Rusia, care cel mai probabil a urmărit şi propriile jocuri geopolitice, dat fiind că numai livrarea combustibilului nuclear a început din 2007, de câteva ori se anunţat ca sigură încheierea proiectului, care apoi se amână din nou.
De această dată Rusia anunţă încărcarea combustibilului nuclear, iar fostul ambasador al Statelor Unite la ONU, John Bolton, prevenea Israelul că va rata şansa de a ataca acest obiectiv, care după încărcare, prezintă riscul emisiilor radioactive.
Centrala "nu prezintă nici un fel de risc"
Fostul şef al Direcţiei de Informaţii Militare, fost şef al contraspionajului militar în România, generalul Decebal Ilina, a declarat că din punctul său de vedere centrala atomo-electrică de la Bushehr nu prezintă nici un fel de risc şi nici un fel de pericol, în afară de pericolele care există pentru orice centrală nucleară care funcţionează în oricare colţ al lumii.
Acesta a mai spus că naţiunea iraniană nu poate fi suspectată că în centrala de la Bushehr s-ar pregăti componente militare cu care ar putea să atace după teritoriul unui stat vecin.
"Centrala propriu-zisă are nevoie de uraniu îmbogăţit. Deci, ei trebuie să procure de undeva uraniu îmbogăţit, pe care să îl folosească în centrala respectivă.
"Nici nu se pune problema să obţină componente militare sau cine ştie ce alte părţi din sisteme militare, care ar putea să fie folosite în scopuri agresive", a explicat generalul Decebal Ilina.
Luni, agenţiile internaţionale anunţau o decizie a Iranului care era legată de perspectiva construirii unor noi instalaţii pentru îmbogăţirea uraniului în 2011 şi o lege care să constrângă guvernul iranian să continue îmbogăţirea uraniului şi să limiteze cooperarea cu Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică.
Generalul Decebal Ilina este de părere că iranienii vor să folosească astfel de legi şi de prevederi ca un element de negociere cu comunitatea internaţională şi de cooperarea cu Viena, cu organismele internaţionale de control.
"Mi se pare o greşeală pe care iranienii o fac, pentru că ei nu trebuie să se izoleze, ei trebuie să pună la dispoziţie instalaţiile respective, să fie verificate, comunitatea internaţională să fie convinsă că într-adevăr instalaţiile respective sunt paşnice, sunt pur şi simplu instalaţii care să producă energie electrică şi nu sunt istalaţii care să pună în pericol vreunul dintre vecinii statului iranian", a mai adăugat fostul şef al Direcţiei de Informaţii Militare.