Rusia a mutat echipmente antirachetă şi antiaeriene mai aproape de Siria
Rusia a amplasat un complex de apărare antirachetă şi antiaeriană S-400 la aerodromul Hmemim şi a ordonat crucişătorului cu rachete S-300 "Moskva" să se deplaseze în nordul Siriei.
26 Noiembrie 2015, 02:59
Probabil cea mai importantă măsură anunţată de Rusia, după episodul bombardierului doborât de un avion militar turcesc şi după primele declaraţii politice, este cea privind desfăşurarea la aerodromul Hmemim de la de lângă Latakia a unui complex de apărare antirachetă şi antiaeriană S-400, care este cea mai avansată în acest moment variantă a bateriilor antirachetă probabil din regiune şi care va acoperi, practic, jumătate din teritoriul Siriei şi cu siguranţă întreaga zonă a graniţei turco-siriene, ceea ce face practic inaccesibil acest spaţiu avioanelor Turciei şi avioanelor NATO.
Ministerul Rus al Apărării a dat publicităţii o declaraţie foarte dură în care spune că orice ţintă care va prezenta un pericol potenţial pentru aviaţia rusă va fi distrusă.
De asemenea, în zonă, în largul coastelor provinciei Latakia din nordul Siriei, unde se află baza respectivă, va fi transferat crucişătorul cu rachete "Moskva" care asigura protecţia aeriană a bazei şi monitorizarea aeriană a situaţiei din zonă, el dispunând de o variantă navală a sistemului S-300 capabil şi el să acopere o rază foarte largă.
Aceasta este una din măsurile de protecţie a aviaţiei ruse, cea de-a doua fiind anunţată deja de marţi, şi anume însoţirea tuturor misiunilor aviaţiei de atac la sol de avioane de vânătoare.
Rusia a spus că va continua operaţiunea în aceeaşi cheie, va intensifica loviturile asupra infrastructurii petroliere a ISIS şi a ţinţelor teroriste, inclusiv la graniţa turco-siriană.
Aici trebuie spus că ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, care a avut şi o discuţie cu omologul său turc, noul ministru de externe de la Ankara, Mevlüt Çavuşoğlu, a vorbit apoi ziariştilor şi s-a pronunţat pentru varianta propusă de preşedintele Franţei, François Hollande, de a securiza, de a închide practic graniţa turco-siriană.
Lavrov, practic, pentru prima dată a vorbit în public despre faptul că prin Turcia vine fluxul de jihadişti care alimentează diversele organizaţii teroriste din Siria şi din Irak, precum şi fluxurile de armament şi alte ajutoare.
De asemenea, el a imputat Turciei faptul că acceptă pe teritoriul său cantităţi mari de petrol de contrabandă, fabricat pe teritoriile controlate de ISIS şi practic a spus că incidentul de la graniţa turco-siriană, s-a petrecut exact în momentul în care aviaţia rusă a început să bombardeze şi să distrugă aceste ţinte.
În mediile ruse se pune un accent foarte mare pe acest aspect, considerând că Turcia a fost furioasă pentru faptul că Rusia a început să lucreze împotriva acestor surse de venit foarte importante.
Se vorbeşte de faptul că mediile occidentale şi chiar turce au scris la un moment dat despre conexiunile clanului Erdogan cu acest business.
Fiul lui Erdogan ar fi patronul unei firme implicate în acest trafic de petrol şi în joc, conform acestor date, sunt cifre de sute de milioane de dolari care circulă între Turcia şi spaţiile controlate de ISIS.
În ceea ce priveşte conversaţia cu Mevlüt Çavuşoğlu, Serghei Lavrov a spus că acesta i-a prezentat condoleanţe pentru moartea pilotului şi scuzele pentru incidentul respectiv, dar şeful diplomaţiei ruse s-a arătat nemulţumit de explicaţiile oferite de omologul său turc şi dimpotrivă, a spus că nu a primit răspunsul la foarte multe întrebări pe care le-a pus, inclusiv unele destul de delicate, de pildă legate de faptul că între ministerele apărării din cele două ţări exista o linie roşie deschisă în momentul în care Rusia a declanşat operaţiunea din Siria, dar turcii nu au folosit această linie.
De asemenea, el a menţionat că în memorandumul ruso-american încheiat special pentru evitarea unor incidente aeriene există un punct care prevede că aceste reguli vizează şi partenerii SUA din cadrul coaliţiei anti-ISIS şi principalul reproş a fost că Turcia a acţionat întâi şi după aceea a luat legătura cu Rusia, nu a încercat să aplaneze incidentul.