Rusia a celebrat victoria asupra Germaniei naziste
Peste 11 mii de soldaţi şi cadeţi de la şcolile militare, diverse echipamente de luptă, precum şi avioane şi elicoptere, au participat la parada militară de la Moscova.
09 Mai 2014, 23:56
În plină criză ucraineană, Rusia a organizat vineri la Moscova o paradă militară de celebrare a victoriei asupra Germaniei naziste.
Peste 11 mii de soldaţi şi cadeţi de la şcolile militare, diverse echipamente de luptă, precum şi avioane şi elicoptere, au participat la această defilare, care s-a dorit o demonstraţie de forţă.
Au asistat atât preşedintele Vladimir Putin, cât şi premierul Dmitri Medvedev. Manifestări similare au avut loc şi în Crimeea, recent anexată.
Pentru ruşi, Ziua Victoriei rămâne principala sărbătoare cu caracter naţional, mai importantă în percepţia publică decât de ziua naţională propriu-zisă, marcată pe 12 iunie, sărbătoarea de astăzi fiind asociată nu doar cu cea mai mare victorie militară, ci şi cu cele mai mari pierderi umane, între 26,6 şi 29 de milioane de oameni la nivelul întregii Uniuni Sovietice.
Statutul deosebit, fie şi neoficial, al Zilei Victoriei a fost recunoscut astăzi public la cel mai înalt nivel de către preşedintele Vladimir Putin, în discursul ce a deschis tradiţionala paradă militară din Piaţa Roşie.
"9 mai a fost, este şi va fi sărbătoarea noastră cea mai importantă. Este ziua triumfului naţional, a mândriei populare, ziua durerii şi amintirii veşnice", a spus Vladimir Putin.
Paradă navală la Sevastopol
Nu este întâmplător că liderul de la Kremlin a ales Ziua Victoriei pentru a efectua prima sa vizită pe teritoriul Crimeii, după alipirea peninsulei în luna martie.
Sosit la Sevastopol, oraş unde de 230 de ani se află principala bază a flotei ruse a Mării Negre, Putin a participat la o mare paradă navală şi aeriană consacrată atât Zilei Victoriei, cât şi aniversării a 70 de ani de la eliberarea oraşului de sub ocupaţia hitleristă.
"Sunt convins că şi anul 2014 va intra în cronica sa, în cronica întregii noastre ţări, ca anul în care popoarele care trăiesc aici au decis cu hotărâre să fie împreună cu Rusia.
"În acest fel, ele şi-au confirmat fidelitatea faţă de adevărul istoric şi memoria strămoşilor noştri", a declarat Vladimir Putin.
Potrivit mediilor de la Moscova, la parada de la Sevastopol au asistat peste 150 de mii de persoane.
Putin a depus apoi flori la Monumentul apărării Sevastopolului în anii 41-42 şi s-a întreţinut cu localnicii bucurându-se din partea acestora de o primire entuziastă.
"Respectăm toate ţările"
Vorbind, apoi, înaintea unui concert aniversar, Putin a ţinut să sublinieze că manifestările de astăzi au loc pe fondul "unui eveniment absolut istoric: reunificarea Crimeii şi Sevastopolului cu Rusia".
"Respectăm toate ţările şi toate popoarele, respectăm drepturile şi interesele lor legitime, dar îi rugăm pe toţi să aibă aceeaşi atitudine şi faţă de interesele noastre legitime, inclusiv la restabilirea dreptăţii istorice şi dreptul la autodeterminare", a mai declarat Vladimir Putin.
Acesta a fost, de altfel, şi cel mai explicit mesaj adresat în exterior, Putin nefăcând totodată nici o referire directă la Ucraina şi criza din această ţară.
Din discursurile sale au lipsit şi accentele polemice la adresa Occidentului, ca şi aluziile la prezent.
Au lipsit, însă, şi referirile la rolul aliaţilor în victoria împotriva Germaniei, deşi, în pofida izolării internaţionale, liderul rus a primit invitaţia de a participa în luna iunie în Franţa la Jubileul debarcării aliate în Normandia.