Rusia a anunţat că va înceta să le vândă petrol ţărilor care respectă plafonul de preţ impus de Occident
Vânzarea către ţările care acceptă plafonarea preţului vor înceta între 1 februarie şi 1 iulie, potrivit unui decret semnat de Vladimir Putin.
Articol de Cătălin Gomboş, 28 Decembrie 2022, 07:34
Rusia a anunţat ieri că va înceta să le vândă petrol ţărilor care respectă plafonul de preţ impus de Occident, ca parte a sancţiunilor pentru invadarea Ucrainei. În teren, forţele ruse şi-au continuat asaltul în Donbas, fără a face însă progrese, dar şi bombardamentele asupra oraşului Herson.
Reporter: Cătălin Goboş - Vânzarea către ţările care acceptă plafonarea preţului vor înceta între 1 februarie şi 1 iulie, potrivit unui decret semnat de Vladimir Putin.
O interdicţie separată pentru produse din petrol va intra în vigoare la o dată pe care guvernul rus urmează să o anunţe. Plafonarea preţului vizează petrolul rusesc transportat pe mare, care nu va mai putea fi achiziţionat şi asigurat dacă preţul său depăşeşte 60 de dolari pe baril.
Măsura se aplică în primul rând companiilor din ţările are au impus plafonul, dar afectează şi ţări terţe, având în vedere că atât piaţa de asigurări, cât şi cea a transportatorilor maritimi sunt dominate de companii occidentale.
Rusia este al doilea exportator major de ţiţei, după Arabia Saudă, astfel încât o reducere a cantităţii de petrol rusesc de pe piaţă ar putea avea consecinţe semnificative. Pe de altă parte, plafonul de 60 de dolari încă îi permite Moscovei să obţină profituri semnificative din vânzări.
Plafonul a fost adoptat ca parte a sancţiunilor impuse Rusiei pentru invadarea Ucrainei şi pentru a împiedica Moscova să-şi finanţeze războiul.
Acesta pare să fi intrat acum într-o fază statică, fără modificări semnificative ale liniei frontului, însă luptele sunt intense în regiunea Donbas, unde oraşul Bakhmut, în mare măsură distrus şi abandonat de populaţie, este ţinta asalturilor Rusiei, care utilizează artilerie, tancuri şi infanterie.
Armata rusă a continuat să bombardeze şi Hersonul, un oraş pe care a fost forţată să-l abandoneze luna trecută, în condiţiile în care era greu să-şi aprovizioneze trupele, care, de asemenea, riscau să fie încercuite de forţele ucrainene.