Rusia a acuzat Statele Unite că prelungesc războiul din Ucraina
Rusia a acuzat Statele Unite că prelungesc războiul din Ucraina prin livrarea de rachete cu rază de acţiune de până la 70 de kilometri.
02 Iunie 2022, 08:34
Realizator: Cristian Bâcâin - Corespondență din Washington - Reporter: Doina Saiciuc
Realizator: Rusia a acuzat Statele Unite că prelungesc războiul din Ucraina prin livrarea de rachete cu rază de acţiune de până la 70 de kilometri. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului susţine că autorităţile de la Kiev vor deveni mai puţin dispuse să negocieze condiţiile încetării focului, iar adjunctul ministrului rus de externe, Riabkov, crede că va creşte şi riscul unei cofruntări directe între Rusia şi Statele Unite. Washingtonul afirmă însă că noul armament va ţine artileria rusă departe şi va întări poziţia Kievului la negocieri.
Reporter: Livrarea sistemelor de artilerie de înaltă mobilitate, cunoscute drept "Himars Ukraine", a fost aprobată de Administrația Biden, după ce Kievul a dat asigurări că nu va folosi sistemele avansate de rachete americane pentru a ataca ținte în Rusia, a spus, ieri, secretarul de stat Antony Blinken într-o conferință de presă comună cu secretarul general NATO, Jens Stoltenberg.
Antony Blinken: Ucrainenii ne-au asigurat că nu vor folosi rachetele împotriva unor ținte de pe teritotiul Rusiei. Există o relație de puternică încredere între Ucraina și SUA.
Reporter: Jens Stoltenberg a spus că evoluția răboiului lansat de Rusia împotriva Ucrainei este foarte greu de prezis.
Jens Stoltenberg: Ceea ce știm este că majoritatea războaielor se încheie, la un moment dat, la masa negocierilor. Ceea ce se întâmplă la masa negocierilor depinde, sigur, de câmpul de luptă.
Reporter: Administrația Biden dorește să consolideze poziția ucrainenilor la o potențială masă a negocierilor. Cert este că rachetele ghidate prin satelit, care pot lovi ținte la 80 kilometri distanță, vor fi cele mai avansate arme furnizate de Administrația Biden de la invazia rusească a Ucrainei la 24 februarie. La Pentagon, subsecretarul Apărării, Colin Khal, a precizat că sistemele nu vor fi utilizabile timp de aproximativ trei săptămâni, întrucât forțele ucrainene trebuie mai întâi să învețe să le folosească.