RSF: Pandemia amplifică problemele cu care se confruntă deja jurnalismul
Viitorul jurnalismului se joacă acum! Avem în faţă un deceniu decisiv pentru libertatea presei – avertizează organizaţia.
Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 21 Aprilie 2020, 18:10
Criza sanitară provocată la nivel mondial de circulaţia coronavirusului este văzută de organizaţia internaţională Reporteri fără Frontiere ca o nouă ameninţare pentru liberatea de exprimare şi a presei.
În clasamentul mondial privind liberatea presei, publicat anual de organizaţie, Românie se află pe locul 48, declasată cu un un punct faţă de anul trecut.
Pandemia de covid-19 amplifică problemele cu care se confruntă deja jurnalismul – apreciază, în Raportul său pe 2020, Reporterii fără frontiere, care au depus, în urmă cu o spătămână, o plângere la Naţiunile Unite, cerându-i instituţiei internaţionale să denunţe oficial statele ce încălcă dreptul la informare, în timpul epidemiei.
Plângerea, concepută ca o scrisoare de acuzare, semnalează cazuri de cenzură, detenţie arbitrară, hărţuire şi violenţe asupra jurnaliştilor, precum şi modificări legislative îngrijorătoare, constatate în cel puţin 38 de ţări.
Viitorul jurnalismului se joacă acum! Avem în faţă un deceniu decisiv pentru libertatea presei – avertizează organizaţia, potrivit căreia accesul publicului la informaţie este apreciat ca bun doar în 35 la sută dintre state, pe toate continentele fiind înregistrată o degradare a acestui indicator.
Ţările aflate în coada clasamentului profită de frica oamenilor pentru a impune măsuri imposibil de adoptat în vremuri normale – apreciază Christophe Deloire, secretar general al Reporteri fără Frontiere.
Este cazul Chinei -locul 177 din 180 şi al Iranului locul 173, care, potrivit raportului, au pus în aplicare mecanisme masive de cenzură.
Tot la „aşa nu” este citată Ungaria, locul 89, unde premierul a promovat o lege a 'coronavirusului', ce prevede pedepse de până la cinci ani de închisoare pentru difuzarea de informaţii false, acesta fiind un pretext pentru a slăbi garanţiile democratice privind libertatea de opinie şi de expresie, constată raportul.
În ţări precum Rusia, China, India, Filipine şi Vietnam organizaţia a identificat armate de indivizi care postează intoxicări, dezinformări şi ştiri false pe reţelele de socializare.
Epidemia accelerează, de asemenea, criza economică a presei, cu cea mai dificilă situaţie confruntându-se presa scrisă, zeci de mii de ziarişti pierzându-şi deja locurile de muncă.
Clasamentul pentru 2020 evaluează 180 de ţări din punct de vedere al libertăţii presei pe anul trecut. Apreciereile legate de epidemie nu sunt cuprinse în raport, ci sunt făcute în context.
În frunte se menţin ţările nordice: Norvegia, urmată de Finlanda şi Danemarca.
Pe regiuni, Europa este în situaţia cea mai bună cu şapte ţări în primele zece locuri, în timp ce Orientul Mijlociu şi Africa de Nord rămân zone periculoase pentru jurnalişti. Preşedinţii american, Donald Trump, şi brazilian, Jair Bolsonaro, sunt citaţi ca adversari ai presei, ce continuă să denigreze şi să încurajeze ura faţă de jurnalişti.
În acest clasament, România ocupă locul 48 din 180, în scădere cu un punct faţă de anul trecut.
Remarcile organizaţiei Reporteri fără frontiere, referitoare la situaţia din România, vizează faptul că mecanismele de finanțare a mass-media nu sunt foarte transparente, uneori chiar corupte, iar politica lor editorială depinde de interesele proprietarului.
Mass-media se transformă adesea în propagandă, iar supravegherea lor de către serviciile de securitate ale statului a devenit normă. Zeci de proprietari de presă au fost acuzați sau supuși urmăririi penale de către organele anticorupție sau de Parchetul General.
Unele publicaţii practică discursul naţionalist împotriva minorităţilor etnice şi sexuale.
Autorităţi, întreprinderi sau persoane încearcă să se folosească de un nou instrument de presiune, invocând regulamentul general de protecție a datelor pentru a le refuza jurnaliştilor de investigaţie, în special, accesul la informații – am citat din Raportul Reporteri Fără Frontiere.