România va primi 1705 de refugiaţi din Africa
Comisia Europeană a alocat pentru România în distribuţia schemei de solicitanţi de azil sosiţi în Italia şi Grecia prin Mediterana, 1705 de persoane.
28 Mai 2015, 08:26
Comisia Europeană a alocat pentru România în distribuţia schemei de solicitanţi de azil sosiţi în Italia şi Grecia prin Mediterana, 1705 de persoane.
În acelaşi timp, România ar putea primi şi 657 de refugiaţi, prin faptul că executivul comunitar le-a solicitat statelor membre să reinstaleze, pe o perioadă de doi ani, 20 000 de persoane din ţări terţe, care au nevoie de protecţie internaţională.
Comisia Europeana a facut acest demers bazându-se pe solidaritatea europeană, dar şi pe mecanismul de urgenţă prevazut în Tratatele Uniunii Europene.
Cele peste 1.700 de persoane, pe care România le-ar putea reloca, provin din cele 40.000 care se află în prezent în Italia şi în Grecia, venind din Eriteea şi Siria şi care trebuie ajutate din spirit de solidaritate, spune Comisia Europeană.
Sunt 23 de ţări membre în această situaţie, iar cei mai mulţi refugiaţi vor fi preluaţi de către Germania şi Franţa, iar cei mai puţini de Cipru şi Slovenia.
Pentru fiecare refugiat primit, Comisia Europeană va aloca 6.000 de euro pe persoană.
"Nu propunem o fixare a unor cote, este un termen cu care nu suntem de acord şi nu l-am folosit vreodată. Este vorba numai de solidaritate, dar este la latitudinea fiecărui stat membru dacă le va acorda acestora statutul de refugiat", a spus comisarul pentru migraţie, Dimitris Avramopoulos.
În acelaşi timp, România va putea primi şi 657 de persoane, prin faptul că Executivul comunitar a solicitat statelor membre să reinstaleze pe o perioadă de doi ani 20.000 de persoane din ţări terţe, care au nevoie de protecţie internaţională.
Anunţul Comisiei a survenit în ziua în care secretarul general al ONU, Ban Ki-moon a fost prezent la Bruxelles şi s-a întâlnit cu liderii europeni.
El le-a cerut statelor membre să dea dovadă de implicare şi solidaritate cu refugiaţii care au nevoie de ajutor umanitar.
Ban Ki-moon s-a declarat, însă, reticent faţă de operaţiunea navală a Uniunii Europene în Meditarana, care aşteaptă aprobarea Consiliului de Securitate al ONU.