România, ţară "de tranzit" pentru droguri
Autorităţile române estimează că 80% dintre drogurile care intră în România au ca destinaţie Europa de vest.
03 Martie 2010, 08:14
România pare să fie folosită din ce în ce mai mult ca punct de tranzit al cocainei din America de Sud către Europa de vest, aşa cum a reieşit în ianuarie 2009 când autorităţile au capturat în portul Constanţa cea mai mare cantitate de cocaină din istoria României, se arată în raportul Departamentului de Stat privind traficul de droguri în 2009.
Deşi nu este o sursă majoră de narcotice ilegale, România continuă să fie o ţara de tranzit pentru acestea, mai spune documentul care adaugă că România se află de-a lungul rutei tranzitului de opium, morfină şi heroină a Balcanilor de nord, dinspre Afganistan către Europa centrală şi de vest. Drogurile sintetice sunt, pe de altă parte, transportate către Afganistan pentru rafinarea opiumului şi transformarea lui în heroină.
Folosirea drogurilor, se mai spune în raportul Departamentului de Stat , rămâne constantă în România, cu o creştere în ce priveşte consumul de către tineri al produselor farmaceutice necontrolate.
A crescut, de asemenea, traficul către est al precursorilor chimici folosiţi pentru producerea heroinei şi a drogurilor sintetice. România se află pe traseul unei rute în dezvoltare pentru tranzitul drogurilor sintetice, ca ecstasy, dinspre Europa occidentală şi de nord către est. Parte din cantitatea de ecstasy stocată în România, spune acelaşi raport, ar fi destinată SUA şi Canadei.
Autorităţile române estimează că 80% din drogurile care intră în România au că destinaţie Europa de vest. Se crede că heroina, ecstasy şi alte droguri sunt stocate în mari cantităţi în România, aşteptând să fie transportate mai departe.
Din ce în ce mai mult, România devine o locaţie pentru stocarea unor mari cantităţi de heroină transportată din Afganistan prin Iran, Turcia, Bulgaria şi România, pe linia Balcanilor de sud, cu destinaţia Europa.
Pe de altă parte, o ramură nou descoperită a rutei de nord folosită de organizaţiile traficante de droguri trece prin România, Moldova şi Ucraina.
Raportul Departamentului de Stat mai arată că o mare cantitate de precursori chimici tranzitează România dinspre Europa occidentală către Turcia şi mai departe către Afganistan. Şi, în vreme ce România nu este o sursă majoră de producere sau cultivare a drogurillor, ea poate fi o sursă de amfetamine.
România pare să fie folosită, pe de altă parte, din ce în ce mai mult ca punct de tranzit al cocainei din America de Sud către Europa de vest, aşa cum a reieşit în ianuarie 2009 când autorităţile au capturat în portul Constanţa cea mai mare cantitate de cocaină din istoria României.
Documentul Departamentului de Stat spune că în 2009 autorităţile române au avut succese internaţionale semnificative împotriva organizaţiilor traficante de droguri. A fost o creştere a capturii de droguri de către autorităţi cu 310 procente faţă de cele din anii trecuţi.