România sprijină Republica Moldova cu 100 milioane de euro
Preşedinţii României şi Republicii Moldova au discutat la Chişinău despre relaţiile bilaterale.
Articol de Ionuţ Dragu, 27 Ianuarie 2010, 13:10
În cadrul discuţiilor purtate la Chişinău cu preşedintele României, Traian Băsescu, preşedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, s-a referit la problemele economice şi politice din Moldova şi la relaţiile acestei ţări cu România.
Mihai Ghimpu a vorbit despre existenţa a două state, care au însă cultură, limbă şi identitate comună.
Preşedintele Interimar al Republicii Moldova a apreciat că, fiind vorba despre două state înfrăţite, acestea trebuie să-şi rezolve problemele ca între fraţi.
Şeful statului moldovean a arătat că noua guvernare de la Chişinău a dovedit mai multă deschidere către România.
În acest sens, el a amintit adoptarea acordului cu România privind micul trafic de frontieră şi deschiderea de noi consulate româneşti în Republica Moldova, la Cahul şi Bălţi.
Sprijin pentru Republica Moldova de 100 milioane de euro
România va acorda Republicii Moldova un sprijin financiar nerambursabil în valoare de 100 milioane de euro, a anunţat miercuri, la Chişinău, preşedintele Traian Băsescu.
Şeful statului a precizat că acest ajutor va fi alocat în perioada 2010-2013 în patru tranşe.
Ajutorul este destinat proiectelor din educaţie şi infrastructură.
Totodată, Traian Băsescu a afirmat că România nu va semna niciodată un tratat de frontieră care să redefinească graniţa dintre ţara noastră şi Republica Moldova.
"România nu va semna niciodată un tratat care să redefinească frontiera dintre România şi Republica Moldova. România a recunoscut frontierele de stat ale Republicii Moldova aşa cum erau ele moştenite de la fosta Uniune Sovietică" a declarat preşedintele României.
Şeful statului a adăugat că autorităţile române doresc să implementeze la graniţă standarde europene care sunt mult mai avantajoase pentru cetăţenii Republicii Moldova.
Preşedintele Traian Băsescu a propus la Chişinău crearea unui parteneriat România - Republica Moldova destinat procesului de apropiere a acesteia de Uniunea Europeană.
"Obiectivul nostru major este ceea ce este pentru Republica Moldova obiectivul major - apropierea şi integrarea în Uniunea Europeană atunci când Republica Moldova va fi pregătită de integrare ", a subliniat şeful statului român.
Traian Băsescu a spus că semnalele de la Bruxelles în acest sens sunt pozitive şi a menţionat posibilitatea creării unui parteneriat.
"Semnalele pe care le avem de la Bruxelles legate de Republica Moldova sunt pozitive. În cele cinci luni de când noua putere se află la conducerea ţării, a fost destul de convingătoare că vrea să reia drumul spre Uniunea Europeană, ceea ce ne îndeamnă către ideea de a avea un parteneriat România - Republica Moldova destinat accelerării procesului de apropiere a Republicii Moldova de Uniune", a punctat şeful statului român.
Două zile de întâlniri cu responsabili din Republica Moldova
Preşedintele Traian Băsescu face o vizită oficială de două zile în Republica Moldova.
În prima zi a vizitei, şeful statului român s-a întâlnit cu preşedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu şi mai are programate discuţii cu premierul Vlad Filat şi cu primarul Chişinăului, Dorin Chirtoacă. Preşedintele Băsescu are programate şi întâlniri cu liderii fracţiunilor parlamentare din Republica Moldova.
Joi, 28 ianuarie, Traian Băsescu - însoţit de omologul său Mihai Ghimpu - se vor întâlni la Cahul cu studenţii Universităţii din localitate şi vor depune coroane la Cimitirul de Onoare Românesc din localitatea Ţiganca.
Vizita din 27 şi 28 ianuarie este prima după ce Alianţa pentru Integrare Europeană a preluat puterea după alegerile de anul trecut.
În perioada în care la putere s-a aflat Partidul Comuniştilor, Chişinăul a răcit relaţiile cu Bucureştiul, ajungând chiar la declararea ambasadorului României persona non-grata.