România este în spațiul Schengen cu drepturi depline
De la 1 ianuarie nu vom mai avea cozi atunci când mergem cu maşina către vestul Europei, dar vom avea o perioadă de șase luni de controale parţiale, la graniţele cu Ungaria şi Bulgaria.
Articol de Bogdan Isopescu, 12 Decembrie 2024, 18:33
Integrarea României în Uniunea Europeană este acum completă, după ce Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne a aprobat joi aderarea cu frontierele terestre a ţării noastre şi a Bulgariei la spaţiul european de liberă circulaţie Schengen.
Astfel, de la 1 ianuarie nu vom mai avea cozi atunci când mergem cu maşina către vestul Europei, dar vom avea o perioadă de șase luni de controale parţiale, la graniţele cu Ungaria şi Bulgaria, devenite acum frontiere interne Schengen.
Intrarea României și Bulgariei în spațiul Schengen se traduce prin faptul că cei care vor să călătorească spre vestul continentului, spre Austria, spre exemplu, nu vor mai fi controlați la granița dintre țara noastră și Ungaria.
La fel, dacă vrem să călătorim spre sudul continentului, către Grecia, nu vom mai fi opriți nici la granița cu Bulgaria și nici la următoarea, cea dintre Bulgaria și Grecia. Însă, pentru primele șase luni, respectiv din ianuarie până în iulie 2025, vom avea un regim de controale alternative, o măsură de siguranță pentru a vedea cum funcționează libera trecere.
Acest lucru înseamnă că nu vor mai fi oprite pentru control toate autovehiculele sau persoanele, ci, după aproximările autorităților, undeva între cel mult cinci și 10 procente. Astfel de controale nu sunt o noutate și au fost inițiate temporar pe diverse granițe interne din Schengen, pe fondul înmulțirii migranților ilegali din afara către interiorul Uniunii.
Cătălin Predoiu, ministru de Interne: Aceste controale sunt aleatorii, în sensul că ori de câte ori polițiștii de frontieră observă că ceva este în neregulă cu un mijloc de transport sau cu un autoturism în care circulă cetățeni, persoane fizice sau date, informații care ar prezenta un risc din punct de vedere al respectării legislației, atunci intervin și fac control. Este ceea ce se întâmplă dacă circulați cu mașina între Ungaria și Austria, la ora la care vorbim, într-o zi poate să nu fie niciun control, în altele poate să fie cinci.
Indiferent dacă sunt sau nu controale, atenție însă la documentele pe care trebuie să le avem pentru minori când circulăm în spațiul Schengen, între un stat sau altul, cu avionul, autoturismul sau cu o ambarcațiune. Acesta este un domeniu pe care România îl reglementează și nu Uniunea Europeană.
Experiența aderării la spațiul aerian Schengen din martie 2024 ne arată că un părinte român care călătorește singur cu copilul său are nevoie de un document prin care să demonstreze că și celălalt părinte este de acord cu acest lucru.
Chiar dacă nu vor mai exista controale, Poliția de Frontieră poate efectua un control prin sondaj, moment în care este nevoie de un astfel de document.