FOTO: Independența Ucrainei nu este negociabilă
Pentru demararea negocierilor, Ucraina trebuie să aibă o poziție puternică, ce poate fi atinsă prin consolidarea asistenței occidentale și garanții clare de apărare din partea partenerilor, spune șeful de cabinet al președintelui Ucrainei, Andriy Yermak.
Articol de Ilie Pintea, Ucraina, 12 Decembrie 2024, 20:22
Șefii misiunilor diplomatice din Germania, Franța, Polonia, Italia, Spania, Marea Britanie, Ucraina și Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate discută la Berlin despre garanțiile de securitate pentru Ucraina, care ar trebui să permită pacea.
Potrivit autorităților, această întâlnire ar trebui să demonstreze unitatea statelor europene în intenția lor de a proteja împreună pacea pe continent.
Numai că pacea despre care se vorbește de câteva săptămâni pare la fel de îndepărtată cum era și la începutul războiului, iar Ucraina și Federația Rusă continuă să se acuze reciproc și să lupte.
Mai mult decât atât, șeful de cabinet al președintelui Zelenski, Andriy Yermak, a declarat pentru portalul Suspilne că Ucraina nu este pregătită să înceapă negocierile de pace cu Rusia.
Potrivit acestuia, pentru demararea negocierilor, Ucraina trebuie să aibă o poziție puternică, ce poate fi atinsă prin consolidarea asistenței occidentale și garanții clare de apărare din partea partenerilor.
El a mai adăugat că toate declarațiile de la Kremlin nu sunt altceva decât „limbajul ultimatumurilor”, iar Ucraina a negat afirmațiile privind o încetare a focului de Crăciun și un schimb de prizonieri, care ar fi fost intermediate de premierul Ungariei, Viktor Orban.
Ucrainenii își doresc să fie pace, însă nu în orice condiții
Toate aceste discuții care uzează de diferite canale diplomatice par să sugereze că partenerii internaționali ai Ucrainei sunt mai interesați de pace decât cele două țări aflate în război, numai că oamenii cu care am vorbit astăzi la Kiev spuneau fără echivoc că își doresc să fie pace, însă nu în orice condiții.
Cedarea teritoriilor deja anexate este un subiect de discuție tot mai des vehiculat, dar independența Ucrainei nu este negociabilă, chiar și cu regiuni luate prin război de Federația Rusă. În plus, garanțiile de securitate sunt un element esențial pentru schițarea oricărui plan de pace, de vreme ce Ucraina are deja experiența invadării Crimeei, care a continuat cu războiul început la 24 februarie 2022.
Lucrurile nu stau bine nici pe frontul din est, unde forțele terestre ale armatei ruse continua să avanseze, fiind la câțiva kilometri de Pokrovsk, un punct logistic și economic esențial pentru regiunea Donețk.
În plus, Rusia amenință cu un atac de proporții ca răspuns la atacarea unor baze militare de pe teritoriul Federației Ruse cu rachete americane, atac ce a fost criticat joi și de președintele ales Donald Trump. Două alarme pentru atac aerian au avut loc joi în regiunea Kiev, dar capitala Ucrainei continuă să fie cel mai bine apărat oraș din Ucraina.
Chiar și așa, nici aici nu lipsesc problemele comune întregii țări, și anume restricțiile în furnizarea electricității, din cauza distrugerii infrastructurii critice: huruitul generatoarelor de la fiecare colț a devenit fundalul sonor al orașelor ucrainene, iar puținele luminițe de Crăciun se aprind în cele câteva ore în care energia electrică ajunge în casele oamenilor.