România participă la Bienala de Arhitectură de la Veneția
România este prezentă cu două proiecte, expoziţia ”Play Mincu” şi proiectul "Head-up!”. Tema din acest an a Bienalei, la care participă peste 80 de ţări, este ”Common Ground”.
Articol de Elena Postelnicu, Corespondent RRA în Italia, 11 Septembrie 2012, 20:27
România este prezentă la cea de-a XIII-a ediţie a Bienalei de arhitectură de la Veneţia, desfăşurată în perioada 29 august - 25 noiembrie, cu două proiecte: expoziţia ”Play Mincu” şi proiectul "Head-up!”.
Tema din acest an a Bienalei, la care participă peste 80 de ţări, este ”Common Ground”.
Pavilionul României îi este dedicat lui Ion Mincu, considerat creatorul arhitecturii româneşti moderne.
”Play Mincu” reprezintă o instalaţie semiotică interactivă care interoghează conceptul de timbru de arhitectură şi care propune o nouă viziune asupra arhitecturii româneşti adresată publiului străin.
Expoziţia este organizată în trei părţi: o colecţie de timbre poştale de arhitectură, o serie de ştampile notariale reprezentând schiţe de arhitectură românească şi o selecţie internaţională de citate despre arhitectură, împreună cu o instalaţie de timbru sonor în cadrul căreia imaginile unor timbre de colecţie sunt scanate termic şi transformate în sunete pe care publicul le poate asculta la căşti.
”Tot proiectul se bazează de fapt pe o nouă viziune a timbrului, începând de la timbru imprimat, un timbru clasic în care se prezintă clădiri de arhitectură, ajungând la timbru vizual şi timbru sonor. Toate instalaţiile – sunt circa 80 de obiecte prezente în sală – se bazează pe imprimarea tibrului sec, aceasta în condiţiile în care România este una dintre primele ţări care a avut un timbru – timbru moldovenesc, cu capul de bour, iar tradiţia este readusă într-o variantă contemporană de arhitectură la Bienala de la Veneţia” explică vicecomisarul expoziţiei Alexandru Damian.
Cel de-al doilea proiect ”Head-up!” este amenajat în Noua Galerie a Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia şi oferă viziuni actuale ale unei realităţi alternative a României, creând o serie întreagă de utopii soft care depăşesc limitele naţionale şi sunt transpuse într-un spaţiu comun, internaţional, prin nevoia de a oferi soluţii la problemele mediului românesc de ordin social, ecologic, tehnologic sau urbanistic.
”Head-up!” reprezintă o răsturnare a viziunii urbanistice. Este un proiect conceptual, deoarece în momentul în care păşeşti în această galerie te regăşeţti într-o altă lume, într-o lume răsturnată, cu capul în jos, dar în care se pot vedea proiectele care sunt nişte utopiii soft în arhitectura românească” explică pentru Radio România Actualităţi, vicecomisarul expoziţiei Alexandru Damian.
Cele două proiecte au fost susţinute de Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional, de Ministerul Afacerilor Externe şi a fost realizat în parteneriat cu Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică din Veneţia şi Uniunea Arhitecţilor din România.
România participă la Bienala de arhitectură de la Veneţia din anul 2010.