România marchează 20 de ani de la aderarea la Consiliul Europei
Premierul Victor Ponta a declarat la Strassbourg că autorităţile române doresc un viitor care include democraţie, respectarea drepturilor omului şi a statului de drept.
Articol de Angela Matei, 24 Aprilie 2013, 19:01
20 de ani de la aderarea României la Consiliul Europei au fost marcaţi la Strassbourg, printr-o expoziţie filatelică vernisată de premierul Victor Ponta, în prezenţa preşedintelui şi a secretarului general al acestei instituţii, precum şi a reprezentanţilor ţării noastre.
Secretarul general al Consiliului Europei a arătat că România a parcurs o cale lungă în ultimii 20 de ani şi că visul poporului român de a deveni liber şi parte a Europei s-a realizat.
În alocuţiunea pe care a susţinut-o în faţa Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, premierul Victor Ponta a subliniat hotărârea autorităţilor române de a învăţa din greşelile trecului şi de a se gândi la un viitor comun, care presupune democraţie, respectarea drepturilor omului şi a statului de drept.
Consiliul Europei cooperează îndeaproape cu România, susţine secretarul general Thorbjørn Jagland, care a precizat că instituţia răspunde pozitiv ofertei guvernului de a găzdui, la Bucureşti, Oficial de Combatere a Criminalităţii Cibernetice.
Decizia a fost anunţată la finalul discuţiilor cu premierul Victor Ponta.
În cadrul întâlnirii de la Strasbourg, cei doi demnitari au mai discutat despre Legea restituirii proprietăţilor, dar şi despre problema romilor, pentru care secretarul general al Consiliului Europei propune un parteneriat, pentru a obţine mai multe rezultate pentru această etnie, printr-o activitate concretă pe teren.
Primul ministru a subliniat, la rândul său, că o mai bună integrare a comunităţii rome reprezintă o prioritate, dar şi o piatră de încercare pentru guvern.
Sprijin pentru modificarea Constituţiei
Atât în discuţiile bilaterale, cât şi în plenul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, premierul Victor Ponta a apreciat rolul onest şi echilibrat jucat de Consiliu, anul trecut, în identificarea celor mai bune soluţii pentru România.
Primul-ministru a subliniat că 2012 a fost un an dificil pentru ţara noastră, însă, după alegeri, politicienii români au reuşit să găsească soluţiile cele mai bun, având în vedere viitorul ţării, şi nu trecutul.
Victor Ponta a solicitat sprijin şi în elaborarea unor amendamente pozitive la Constituţia României, iar în cadrul întâlnirii bilaterale, preşedintele Comisiei de la Veneţia l-a asigurat de toată asistenţa necesară.
"Desigur, nu vom schimba Constituţia fundamental, ci vom face schimbările necesare, pentru a evita crize în viitor, învăţând din lecţiile trecutului şi exprimându-ne determinarea de a respecta Constituţia ca un instrument de evitare a crizei, fără a prejudicia stabilitatea şi predictibilitatea ţării noastre", a afirmat Victor Ponta.
Vizita în Franţa se va încheia cu declaraţii comune, pe care premierul Victor Ponta le va susţine împreună cu preşedintele Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, Jean-Claude Mignon.