România la Festivalul Internaţional de Film de la Veneţia
Cea de-a 71-a ediţie a Expoziției Internațională de Artă cinematografică de la Veneția se desfăşoară pâna la 6 septembrie în edificiul de epocă "Palazzo del Cinema" de la Lido.
Articol de Elena Postelnicu, Corespondent RRA în Italia, 29 August 2014, 19:56
Cea de-a 71- a editie a Expoziției Internațională de Artă cinematografică de la Veneția se desfăşoară pâna la 6 septembrie în deja cunoscutul edificiul de epocă "Palazzo del Cinema" de la Lido.
Marile vedete din Italia, dar si din alte tari au ajuns deja la festival: Uma Thurman, însoțita de cei trei fii: Maya, Luna si Levon, actorul Owen Wilson, actrițele Alessandra Mastronardi si Eva Riccobono, Emma Stone, Michael Keaton si Edward Norton, regizorul si actorul Tim Roth, insotit de soția Nikki Butler, Moran Atias si Paul Wesley.
Din starurile din Italia au păsit pe covorul rosu: Carlo Verdone, Giancarlo Giannini, Cristina Capotondi, Riccardo Scamarcio si Isabela Ferrari.
Tema dominanta este cea a consumului de droguri, cocaina si alcool si consecinţele sale, precum si violenta sexuală sau mafia.
350 de proiecții, 150 de producții cinematografice dintre care doar 20 in concurs la secțiunea principala.
Sălile au fost neîncăpătoare la Proiecțiile peliculei de deschidere "Birdman" a lui Alejandro González Iñárritu, cunoscut pentru dramele "Beautiful", "Babel", "21 grams" şi "Amores Perros".
Mare interes din partea spectatorilor, dar si al criticilor de arta s-a vazut si pentru documentarul lui Joshua Oppenheimer "The Look of Silence", care vine la doi ani de la capodopera "The act of killing"şi filmul clasicului Andrei Konchalovski si pentru filmul "The Cut" al regizorului german de origine turcă Fatih Akin.
O altă distribuţie interesantă este cea a lui William Dafoe în rolul regretatului regizor italian Pier Paolo Pasolini într-un film biografic despre ultima zi din viaţa acestuia, în regia lui Abel Ferrara.
Tot la capitolul distribuţii interesante, îl regăsim pe Al Pacino în rolul unui fost tâlhar, rănit din dragoste, care îşi reface viaţa alături de Holly Hunter, în filmul "The Humbling".
Un alt film in concurs care a avut un mare succes este cel al regizorului italian Francesco Munzi - "Anime nere" ("Suflete negre").
Este povestea a trei tineri mafioţi din Calabria care repetă greşelile tatălui lor după moartea acestuia.
Mezinul este traficant de droguri, afacere din care fiul mijlociu îşi finanţează propriile activităţi comerciale. Cel mai mare dintre fii însă, e confuz şi nu-şi găseşte locul.
Adrian Sitaru, prezent la Festivalul Internaţional de Film de la Veneţia
Romania este reprezentată la Veneţia în acest an de regizorul Adrian Sitaru cu scurtmetrajul "Arta" la secţiunea Orizzonti – Short Films.
În film, doi regizori ţin un casting pentru a găsi actriţa perfectă care să joace rolul unei fete abuzate sexual.
O găsesc, însă mama ei nu este de acord cu natura rolului, astfel că, cei doi vor apela la o argumentaţie isteaţă despre maniera corectă de a creşte un copil şi sacrificul pentru artă pentru a o convinge.
Andrei Sitaru a fost prezent si in anul 2008 in Italia, cu “Pescuit sportiv“, un film care a avut premiera mondială în cadrul evenimentului "Venice Days".
Expoziția Internațională de Artă cinematografică de la Veneția (italiană Biennale di Venezia) este cel dintâi festival de artă cinematografică; prima ediție a fost organizată în 1932.
Trofeul cel mai dorit al acestui festival este Leul de Aur, al cărui nume se datorează simbolului orașului (leul Bazilicii San Marco).
Premiul reprezintă una dintre cele mai importante aprecieri ale criticii cinematografice, ca și Palme d'Or decernată la Festivalului Internațional de Film de la Cannes sau Ursul de Argint, pentru Festivalul Internațional de Film de la Berlin.