România, în topul ţărilor atractive pentru energie regenerabilă
Potrivit unui top realizat de agenţia Ernst & Young, România se află pe locul 13 al celor mai atractive ţări pentru investiţii în energie regenerabilă.
Articol de Răzvan Stancu, 26 Februarie 2013, 11:44
România ocupă locul 13 în topul Ernst & Young care măsoară atractivitatea pentru investitori a proiectelor de energie regenerabilă din 40 de ţări, păstrându-şi poziţia deţinută în anul anterior.
Raportul Renewable Energy Country Attractiveness Indices, aferent perioadei decembrie 2012 - februarie 2013, plasează România înaintea unor ţări ca Polonia, Turcia, Spania şi Austria.
În privinţa atractivităţii investiţiilor în funcţie de tipul surselor regenerabile vizate, România se situează în topul energiei eoliene pe locul 10, la fel ca şi în ediţia anterioară a raportului, din noiembrie 2012, după mari puteri economice ca Germania, China, Statele Unite, Marea Britanie şi Franţa.
Referitor la energia solară, România se situează în a doua parte a clasamentului, pe locul 24, dar înaintea Poloniei şi Bulgariei. Ernst & Young remarcă, însă, că această piaţă este foarte activă în România, ceea ce indică proiecţii de creştere substanţială în 2013 a puterii instalate de capacităţi solare.
Indicele Ernst & Young analizează trimestrial cele mai atractive 40 de ţări din lume privind piaţa internă de energie regenerabilă, infrastructura şi compatibilitatea acestora cu tehnologiile individuale.
Cel mai recent raport, lansat marţi, indică presiunea publică din ce în ce mai mare asupra subvenţiilor care susţin dezvoltarea proiectelor de energie regenerabilă.
De asemenea, raportul Ernst & Young discută proiectele de energie regenerabilă în contextul avântului câştigat de proiectele de exploatare a gazului de şist, pe care mulţi jucători din sector le văd ca având potenţialul de a distrage atenţia investitorilor de la energia regenerabilă.