România dublează numărul de burse pentru R. Moldova
Iniţial, ministerul educaţiei a anunţat un număr de 2150 de burse disponibile pentru acest an, însă printr-o hotărâre de guvern, acest număr a fost suplimentat cu încă 2850 de burse.
Articol de Lina Grâu, Chişinău, 27 Iulie 2010, 07:47
Guvernul de la Bucureşti a dublat numărul de burse oferite elevilor şi studenţilor din Republica Moldova.
Iniţial, ministerul educaţiei a anunţat un număr de 2150 de burse disponibile pentru acest an, însă printr-o hotărâre de guvern din 22 iulie, acest număr a fost suplimentat cu încă 2850 de burse.
Astfel, totalul de burse oferit studenţilor basarabeni în acest an s-a ridicat la 5000.
Este cel mai mare număr de burse oferit de Bucureşti tinerilor basarabeni până acum, România fiind prima ţară din UE care oferă un număr atât de mare de burse unei alte ţări.
Executivul a alocat din fondul de rezervă mijloace financiare pentru a acoperi valoarea burselor pentru lunile octombrie-decembrie, urmând ca de la 1 ianuarie 2011 toate cele 5000 de burse să fie prevăzute în bugetul ministerului educaţiei.
Studenţii din Republica Moldova îşi pot depune dosarele pentru admitere la consulatul român de la Chişinău, dar şi la cele două consulate noi deschise recent la Bălţi şi Cahul.
O comisie a ministerului educaţiei de la Bucureşti primeşte dosarele până la sfârşitul acestei luni.
Consulatul României de la Cahul a anunţat printr-un comunicat că în zilele de 21-23 iulie, cât Comisia ministerului educaţiei a recepţionat dosarele de la studenţii din sudul Republicii Moldova, au fost depuse 419 solicitări de plecare la studii.
Începând cu data de 24 iulie Comisia a venit la Chişinău şi din chiar dimineaţa zilei consulatul României, unde sunt primite dosarele, a fost asaltat de sute de tineri însoţiţi de părinţi.
Ambasadorul României la Chişinău, Marius Lazurcă, a declarat anterior că termenul de depunere ar putea fi prelungit în funcţie de fluxul de solicitanţi.
În primăvara acestui an autorităţile de la Chişinău au semnat un acord de cooperare cu Ministerul Educaţiei de la Bucureşti, acord care nu a mai fost semnat de ani de zile din cauza reticenţei fostei guvernări comuniste.