România "adoptă Pactul Euro Plus"
Pactul Euro Plus are ca obiectiv prioritar stabilitatea zonei euro, iar pentru aceasta s-au acordat fonduri în valoare de 700 de miliarde de euro pentru intervenţie în cadrul ţărilor care se confruntă cu probleme financiare.
Articol de Claudia Marcu, 25 Martie 2011, 19:19
Preşedintele Traian Băsescu a anunţat, vineri, după încheierea lucrărilor Consiliului European de primăvară de la Bruxelles, că România a aderat la Pactul pentru Euro Plus.
România este unul din cele şase state non euro care au ales această variantă, unul dintre scopurile finale fiind creşterea competitivităţii în raport cu alte economii europene.
Alte obiective vizează o mai bună administrare a finanţelor publice, precum şi consolidarea stabilităţii financiare.
În cadrul Consiliul European de primăvară a fost decisă înfiinţarea mecanismului european de stabilitate, care va dispune de importante sume, circa 700 de miliarde de euro pentru intervenţie în cadrul ţărilor din zona euro, care se confruntă cu probleme financiare.
Alte decizii majore adoptate de şefii de stat şi de guvern pentru a aduce iar creştere economică în Europa sunt un pachet de măsuri privind supravegherea macroeconomică şi bugetară, creşterea fondului pentru mecanismul temporar, pentru gestionarea crizelor la 440 de miliarde de euro şi Pactul Euro Plus.
Cunoscut până acum ca fiind Pactul pentru competitivitate, Pactul Euro Plus are ca obiectiv principal stabilitatea zonei euro, mai exact statele membre se angajează să ia măsuri suplimentare pentru stimularea competitivităţii, a angajării forţei de muncă şi consolidarea finanţelor publice.
România semnează pactul euro plus fără să membru în zona euro
Şase ţări din zona non euro au aderat la Pactul Euro Plus printre care şi România, decizie apreciată de preşedintele Consiliului European, Herman Von Rompuy.
"Avem reguli şi instrumente noi, precum şi politici economice mai ambiţioase, un efort considerabil pentru toate instituţiile europene, dar şi pentru statele membre.
"Nu a fost uşor, câteodată chiar dramatic, dar până la urmă voinţa politică a învins", a precizat Herman Von Rompuy.
Preşedintele României, Traian Băsescu, a explicat că în ceea ce priveşte Libia, Consiliul European a salutat preluarea conducerii de către NATO a operaţiunii militare.
"România a susţinut constant că intervenţia trebuie să o facă NATO. Ceea ce nu înseamnă că ne desolidarizăm de coaliţia care acum acţionează.
"Consiliul a aprobat lansarea demersurilor pentru creşterea nivelului de sancţiuni pentru Libia, acest nivel vizând în primul rând blocarea vânzărilor de produse petroliere de către regimul Gaddafi, în aşa fel încât în lupta împotriva acestui regim criminal să poată să fie tăiate şi resursele financiare care ar putea prelungi existenţa regimului", a afirmat preşedintele Traian băsescu.
În acelaşi timp, UE îşi va intensifica asistenţa umanitară în Libia.