Românce, victime ale reţelelor de prostituţie din Spania
Conform datelor poliţiei spaniole, numărul total al victimelor potenţiale este de 15.000. Poliţia a demarat o ampanie de prevenire a traficului de persoane cu scopul exploatării sexuale.
09 Iunie 2011, 10:29
32% din victimele reţelelor de prostituţie din Spania sunt românce, conform datelor poliţiei spaniole, care a iniţiat în 29 mai o campanie de prevenire a traficului de persoane cu scopul exploatării sexuale.
Numărul total al victimelor potenţiale este de 15.000, iar campaniile de informare sunt binevenite în Spania, însă ar trebui în paralel desfăşurate campanii şi mai intense în ţările de origine.
În Brazilia, a doua ţară ca importanţă pentru sursele de femei aduse în Spania pentru prostituţie, are loc în această perioadă o astfel de campanie.
Campania constă în răspândirea a 4.000 de afişe şi pliante în mai multe limbi, între care şi română.
Nimeni nu trebuie să fie indiferent în faţa exploatării sexuale, care face din persoane o simplă marfă.
Poliţia spaniolă cere tuturor cetăţenilor să denunţe această infracţiune. Este principalul mesaj al campaniei naţionale începută acum câteva zile în Spania.
România şi Brazilia sunt principalele ţări de unde reţelele de prostituţie îşi racolează victimele.
Profilul este în cazul româncelor: tânără între 18 şi 32 de ani, cu educaţie minimă, provenind dintr-un mediu sărac şi de multe ori este victimă a violenţei în familie.
În cadrul planului naţional de combatere a exploatării femeilor, iniţiat în 2009, Poliţia spaniolă a identificat aproximativ 1.300 de victime ale celor care promit contracte de muncă demne în Spania şi care în realitate aduc femei cu scopul de a le obliga să se prostitueze. Ameninţate, lovite, fără acte, femeile nu fac plângere.
Frica este principalul motiv. Mai există şi categoria celor care nu cred că sunt victime şi ajung să creadă că activitatea pe care o desfăşoară este una normală şi bine plătită.
José Nieto, şeful Brigăzii de Analiză şi Risc din cadrul unităţii privind combaterea reţelelor de imigranţi şi falsuri spune că pliantele sunt scrise în mai multe limbi.
"Dacă o femeie care doreşte să denunţe situaţia în care se află sau vede întâmplător acest afiş sau acest pliant în limba rusă, română, spaniolă, portugheză, franceză şi italiană are timp cinci minute să-l citească, se regăseşte în descrierea făcută şi dacă salvăm o singură femeie, cred că această campanie îşi atinge scopul", a afirmat Jose Nieto.
Prin noua campanie, poliţia spaniolă doreşte să încurajeze femeile care se află în această situaţie să-şi denunţe agresorii şi pe cei care le exploatează. Imigrantelor ilegale li se aminteşte că după ce au făcut plângerea, pot solicita rezidenţa şi permisul de muncă.
Tuturor femeilor care se găsesc în această situaţie li se mai transmite un mesaj foarte important, că cine denunţă o reţea de exploatare sexuală ajută la destructurarea unor organizaţii care comit ameninţări, agresiuni de toate felurile, falsificări de documente sau spălare de bani, toate, afaceri foarte bănoase.