Roma: Summit pe teme de securitate alimentară al Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură
Astăzi, în deschiderea lucrărilor, premierul italian Georgia Meloni a cerut Rusiei să revină asupra deciziei de retragere din acordul cu Ucraina privind cerealele.
Articol de Elena Postelnicu, Corespondent RRA în Italia, 24 Iulie 2023, 20:21
La Roma a început, astăzi, summit-ul pe teme de securitate alimentară al Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură.
Vor fi prezenți aproximativ 2.000 de participanți din peste 190 de țări, inclusiv șefi de state și de guvern.
Securitatea alimentară, îmbunătățirea sistemelor agricole și a lanțurilor de aprovizionare, sprijinirea statelor sărace și analiza modului în care țările participante au reușit să-și îndeplinească angajamentele se vor afla pe agenda reuniunii de trei zile.
Astăzi, în deschiderea lucrărilor, premierul italian Georgia Meloni a cerut Rusiei să revină asupra deciziei de retragere din acordul cu Ucraina privind cerealele.
S-a pus accentul și pe alimentele ultraprocesate, precum și pe cele artificiale. Elena Postenicu transmite de la Roma.
Este alarmant să aflăm că aproximativ 50% din alimentația țărilor dezvoltate este compusă din alimente ultraprocesate, care sunt supuse unor numeroase procese și conțin aditivi care nu s-ar regăsi în bucătăria noastră, a atras atenția președintele asociației, Coldiretti Ettore Prandini, în discursul său din cadrul summit-ului Sistemelor Alimentare al ONU.
Italianul a atacat ideea că alimentele viitorului ar putea proveni din laboratoare. Este și mai alarmant, consider Prandini, să asistăm la încercările de a promova o dietă globală care interzice multe alimente naturale și roadele înțelepciunii țărănești pentru a le înlocui cu produse artificiale.
De fapt, se dorește abrogarea conceptului de dietă, numele unor clasificări și al unor etichete improbabile, care ar trebui să ne spună ce să mâncăm și ce să nu mâncăm, indiferent de cantități, etichetări ale căror simplificări, a subliniat Prandini, induc în eroare consumatorii.
Italia este prima țară care s-a opus acestor alimente artificiale. Invocăm principiul precauției pentru sănătatea cetățenilor și a mediului.