Riscurile "rămân ridicate" pentru sistemul financiar global
FMI a avertizat într-un raport că sistemul financiar global este expus unor riscuri ridicate din cauza unei combinaţii a creşterii globale lente, a datoriilor mare ale unor state şi a fragilului sistem bancar.
06 Octombrie 2010, 09:30
FMI a avertizat într-un raport publicat marţi în contextul reuninii comune de toamnă a FMI şi Băncii Mondiale că se menţin ridicate riscurile pentru sistemul financiar global din cauza unei combinaţii a creşterii globale lente, a datoriilor mare ale unor state şi a fragilului sistem bancar.
Raportul insistă asupra riscurilor care persistă în sistemul bancar date fiind nivelurile ridicate ale datoriilor în economiile mature şi tensiunile consecutive acestora pe pieţele acţiunilor, în special în Europa.
Liderii multor economii avansate vor fi puşi în situaţia de a se "confrunta cu interacţiunile create de creşterea lentă, creşterea datoriilor suverane şi continua fragilitate a instituţiilor financiare".
Citând izbucnirea crizei finanţelor publice din Europa, FMI arată că progresul către stabilitate financiară a suferit un recul faţă de cel constatat în precedentul raport din aprilie-mai, în ciuda reducerii costurilor pentru sectorul bancar ale declinului financiar global la 2200 miliarde de dolari între 2007-2010 de la cele 2300 estimate.
"Criza financiară care a cuprins parte din aria euro în lunile aprilie-mai aminteşte în mod sever de legăturile strînse dintre riscul suveran şi sistemul financiar”.
Vulnerabilităţile din Europa au determinat guvernele să pună în aplicare programe dure de reducere a datoriilor care au ridicat riscurile pentru perspectivele globale ale creşterii economice.
Creşterea economică globală "îşi pierde suflul"
După un început în 2010 mai bun decât erau aşteptările, creşterea globală pierde din vigoare arată FMI prevenind că perspectivele deteriorării creşterii ar putea crea tensiuni adiţionale pentru ţările care trebuie să-şi refinanţeze datoriile.
Investitorii îşi pun întrebări în legătură cu capacitatea unor ţări ca Spania, Portugalia ori Irlanda de a aplica reducerile bugetare dure necesare reducerii datoriilor.
Raportul Fondului mai arată că în acest context al incertitudinilor, s-ar putea ca menţinerea măsurilor extraordinare de sprijin pentru sectorul bancar ca şi a politicilor monetare neconvenţionale să rămână necesară mai mult decât se estimase iniţial până când situaţia va deveni mai robustă.
Cu toate acestea, pe termen lung, subliniază FMI, reducerea stimulentelor fiscale şi stabilirea unor strategii credibile de reducere a datoriilor ca şi repararea sistemului bancar prin recapitalizare sau închiderea băncilor cu probleme sunt măsuri cheie pentru stabilitatea financiară.
FMI cere guvernelor să-şi intensifice eforturile pentru încheierea reformei reglementărilor globale ale sistemului financiar, începute în 2008.