Rick Santorum, câştigător în Alabama şi Mississippi
Victoria fostului senator Rick Santorum în două state americane în cadrul alegerilor interne republicane atenuează succesul lui Mitt Romney de săptămâna trecută, când acesta a câştigat alegerile în şase din zece state.
14 Martie 2012, 07:38
Fostul senator Rick Santorum şi-a adjudecat două victorii importante în cadrul alegerilor interne republicane pentru desemnarea candidatului la preşedinţie, cel care îl va înfrunta în noiembrie pe actualul preşedinte, Barack Obama.
Rick Santorum a câştigat alegerile din Alabama şi Mississippi în faţa favoritului republicanilor, Mitt Romney.
În statele Alabama şi Mississippi, lupta între Mitt Romney şi Rick Santorum a fost foarte strânsă.
Şi fostul preşedinte al Camerei reprezentanţilor, Newt Gingrich, aflat de asemenea în cursa pentru a obţine nominalizarea la preşedinţie, a avut şanse reale de a câştiga în aceste state.
În cele din urmă însă, Rick Santorum a fost cel care s-a impus.
--fb1"Vom concura în toate statele. Acum este momentul pentru conservatori să strângă rândurile. E timpul să ne asigurăm că avem cea mai bună şansă de a câştiga alegerile, iar cea mai bună şansă este de a alege un conservator să îl înfrunte pe Barack Obama", a declarat Rick Santorum.
Declaraţiile lui Rick Santorum sunt un atac indirect la adresa lui Mitt Romney, care are o poziţie moderată în cadrul Partidului Republican şi nu a reuşit să obţină sprijinul conservatorilor.
Victoria lui Santorum în Alabama şi Mississippi vine să mai atenueze din succesul lui Mitt Romney de săptămâna trecută, când acesta din urmă a câştigat în şase din cele zece state care au organizat alegeri în cadrul aşa-numitei "Super Marţi".
Având în vedere rezultatele de până acum, din cei patru candidaţi republicani, care au rămas în cursa pentru nominalizarea la preşedinţie, lupta pare să se dea între Mitt Romney şi Rick Santorum.
Cetăţenii Statelor Unite nu participă în mod direct la alegeri.
Ei aleg "electori" care susţin un candidat, într-un sistem cunoscut sub numele de "Colegiul electoral american".
Fiecare stat are un anume număr de electori afiliaţi colegiului, raportat la numărul locuitorilor.
În aproape fiecare stat, candidatul preferat de populaţie obţine toate voturile colegiul electoral din acel stat.