Rezolvarea paşnică a crizei din Crimeea, "încă posibilă"
Într-o reuniune a Consiliul de Securitate al ONU, şeful executivului de la Kiev, Arseni Iaţeniuk, a cerut Rusiei să retragă trupele din Crimeea şi să înceapă negocierile.
14 Martie 2014, 08:06
Şeful executivului de la Kiev, Arseni Iaţeniuk, a cerut Rusiei să retragă trupele din Crimeea şi să înceapă negocierile, în cadrul celei de-a şasea reuniuni a Consiliul de Securitate al ONU consacrată crizei din Ucraina.
Lansarea dialogului a fost susţinută de reprezentanţii Statelor Unite, Franţei şi Marii Britanii care au spus că referendumul programat duminică este ilegal, în timp ce ambasadorul rus a apărat legitimitatea acestuia.
Premierul ucrainean Arseni Iaţeniuk a spus că ţara sa se confruntă cu o agresiune militară fără motiv, total inacceptabilă şi a cerut Rusiei să-şi retragă forţele din Crimeea şi să înceapă cu adevărat să negocieze.
Arseni Iaţeniuk a adăugat că încă mai este o şansă de rezolvare paşnică a crizei.
Ambasadorul Rusiei la ONU, Vitali Ciurkin, pe de altă parte, a apărat legitimitatea referendumului.
El a spus că Rusia nu-şi doreşte un război cu Ucraina.
Prim-ministrul ucrainean Arseni Iaţeniuk se află într-o vizită la Washington, unde în căutarea confirmării sprijinului politic, diplomatic şi economic din partea SUA.
Manevre militare ruseşti la graniţa cu Ucraina
Peste 8.000 de militari ruşi sunt masaţi la graniţa cu Ucraina, unde Rusia a anunţat manevre militare.
Moscova a trimis, de asemenea, avioane de luptă în Belarus, pentru exerciţii comune cu această ţară.
Liderii de la Kiev exclud o ripostă militară faţă de Rusia, dar parlamentul a aprobat înfiinţarea Gărzii Naţionale Ucrainiene, care va coopta inclusiv voluntari.
Secretarul de stat John Kerry se va întâlni astăzi la Londra cu omologul său rus, Serghei Lavrov, pe tema crizei din Ucraina, în contextul în care, potrivit diplomatului american, Statele Unite şi Uniunea Europeană sunt pregătite să adopte, începând de luni, "măsuri foarte serioase" la adresa Rusiei.