Reuniune de urgenţă pe tema refugiaţilor, la jumătatea lunii septembrie
Potrivit ONU, peste 300 de mii de persoane au fugit până în prezent către Europa din calea războiului şi a dificultăţilor economice din ţările Orientului Mijlociu şi din Africa.
Articol de Nicoleta Stoian, 02 Septembrie 2015, 19:19
Mii de imigranţi din Orientul Mijlociu şi Africa continuă să tranziteze Grecia, Macedonia, Serbia şi Ungaria pentru a putea ajunge în Germania şi Austria.
Aceste ţări reprezintă destinaţia finală a celor mai mulţi dintre cei care şi-au părăsit casele din cauza războiului sau dificultăţilor economice.
O reuniune de urgenţă, cerută de Germania, Franţa şi Marea Britanie ar urma să aibă loc abia la jumătatea acestei luni.
La reuniune ar putea să fie stabilită o listă cu ţări de origine sigure, care să diferenţieze persoanele ameninţate de război şi persecuţii de cele care imigrează din motive economice, din ţări stabile din punct de vedere politic.
Germania susţine această idee, care ar face mai uşoară deportarea a mii de solicitanţi de azil din ţările balcanice, dar şi din ţările Orientului Mijlociu şi Africa.
Primele trenuri pline cu imigranţi care au plecat din Ungaria au ajuns în Austria şi Germania.
Aproape 4 mii de imigranţi au sosit la Viena şi 400 la Munchen în sudul Germaniei. Autorităţile ungare continuă să blocheze circulaţia trenurilor din gara Keleti din Budapesta pentru a-i împiedica pe imigranţi să mai plece spre Austria şi Germania.
Toate intrările sunt controlate de poliţie iar în faţa gării aproape 100 de persoane au continuat să protesteze şi astăzi.
Sunt probleme şi în portul francez Calais unde sute de pasageri care doreau să ajungă cu trenul la Londra au fost nevoiţi să aştepte astăzi mai multe ore după ce eurotunelul care trece pe sub Canalul Mânecii a fost blocat de mai mulţi migranţi care încearcă să ajungă în Marea Britanie.
"Am aşteptat la intrarea în tunel pentru că ne-au spus că sunt oameni înăuntru. Cred că am aşteptat două ore şi jumătate poate trei până la urmă fără să ne dea vreo informaţie ne-au spus că trebuie să ne întoarcem" - s-a plâns una dintre pasagere.
Între timp, mii de imigranţi, mulţi dintre ei sirieni, continuă să sosească în Grecia.
Două nave cu peste 4 mii de persoane la bord au ajuns în portul Pireu după ce au plecat din Insula Lesbos principala poartă de intrare în Europa pentru cei care pleacă din Orientul Mijlociu.
Guvernul de la Atena susţine că nu are resursele necesare pentru a face faţă unui număr atât de mare de sosiri şi a cerut ca situaţia să fie discutată la nivel european.
Potrivit organizaţiei Naţiunilor Unite, peste 300 de mii de persoane au fugit până în prezent către Europa din calea războiului şi a dificultăţilor economice cu care se confruntă ţările din Orientul Mijlociu şi Africa.