Reţea energetică gigant
Statele de la Marea Nordului doresc interconectarea surselor de energie regenerabilă.
Articol de Ovidiu Suciu, Berlin, 06 Ianuarie 2010, 09:04
La iniţiativa Germaniei, statele de la Marea Nordului doresc construirea unei reţele energetice gigant. E vorba de conectarea prin cabluri de înaltă tensiune scufundate în Marea Nordului a instalaţiilor eoliene germane din Marea Nordului cu hidrocentralele norvegiene, cu centralele eoliene din Olanda şi Belgia, cu instalaţiile solare de pe continent într-o megareţea.
Nouă ţări riverane la Marea Nordului pregătesc un proiect energetic gigant, bazat pe surse regenerabile de energie, o megareţea în care vor fi implicate Germania, Marea Britanie, Franţa, Belgia, Olanda, Iralnda, Luxemburg, Danemarca şi Norvegia şi care va costa în jur de 30 de miliarde de euro.
Potrivit cotidianului Süddeutsche Zeitung, care citează surse guvernamentale de la Berlin, cele nouă ţări doresc să-şi conecteze reţelele de energie ecologică, instalaţii eoliene, solare şi hidrocentrale marine şi să livreze, astfel, curent electric în zonele de coastă şi chiar în regiuni mai îndepărtate ale Europei.
Legăturile între diversele unităţi de producţie a energiei electrice se vor face prin cabluri de înaltă tensiune, care vor fi amplasate în Marea Nordului. Vor fi unite, astfel, parcurile eoliene de pe coastele germană şi britanică, hidrocentralele din Norvegia, fabricile producătoare de curent de pe coastele belgiană şi daneză, precum şi centralele eoliene şi solare continentale.
Proiectul a fost deja discutat, în decembrie, de reprezentanţii celor nouă state, care s-au întâlnit în Irlanda. Potrivit ministerului german al economiei, iniţiativa va începe concret chiar luna aceasta, când se vor constitui grupuri de lucru care vor demara acţiunile comune.
În primul trimestru al anului va avea loc şi o reuniune la nivel mai înalt, potrivit unui purtător de cuvânt al ministerului economiei de la Berlin. De la negocierile de demarare a proiectului nu vor lipsi, desigur, marile concerne energetice europene.
Până la toamnă, guvernele ţărilor implicate vor semna o declaraţie de intenţie şi vor elabora un calendar de realizare a acestui megaproiect energetic european.