Reţea de spioni destructurată în SUA
Autorităţile din SUA au arestat unsprezece suspecţi de spionaj, acuzaţi că s-au inflitrat în cercurile politice americane, cu scopul de a furniza informaţii secrete.
30 Iunie 2010, 08:18
Oficialii federali americani au calificat operaţiunea de arestare a unor presupuşi spioni care furnizau informaţii Moscovei drept un succes spectaculos al serviciilor, "care au reuşit să demaşte un grup de spioni capabili să dea o grea lovitură securităţii naţionale a SUA".
Afirmaţiile vin în vreme ce al unsprezecelea suspect de spionaj în SUA pentru Rusia, sub numele Christopher Metsos, a fost arestat pe aeroportul Larnaca din Cipru când încerca să se îmbarce într-un avion către Budapesta.
Un oficial american declara chiar că nu îşi aminteşte "un caz în care am fost capabili să arestăm zece ofiţeri ai serviciilor de informaţii dintr-o ţară străină într-o singură operaţiune".
"Această reţea din SUA este acum total compromisă", a adăugat el.
Investigaţiile s-au extins până în timpul administraţiei Clinton şi au inclus supraveghere video, microfoane ascunse şi percheziţii secrete ale FBI în casele suspecţilor, toate pe coasta de Est a SUA.
Trei dintre cei arestaţi trăiau în Arlington iar documentele anchetatorilor descriu o întreagă serie de întâlniri secrete între suspecţi şi agenţi sub acoperire la numai câteva străzi distanţă de Casa Albă şi de Manhattan, în New York.
Misiunile suspecţilor implicau încercarea de a plasa spioni în slujbe neguvernamentale, ca think tank-uri unde puteau obţine informaţii, fără să atragă atenţia, de la persoane conectate cu politicile Washington-ului.
Fostul agent CIA, Peter Earnest, spune că Rusia are o lungă istorie de spionaj în SUA.
"Unul dintre aspecte, desigur, a fost încercarea de a obţine informaţii tehnologice, încercând să-şi avanseze propria tehnologie furând-o pe a noastră. Rusia are o lungă istorie în acest sens", a declarat agentul CIA.
"În preajma celui de-al doilea război mondial, Rusia avea 250 de surse americane recrutate în interiorul SUA. Şi eram aliaţi atunci.
"Ştim desigur că, apoi, de-a lungul războiului rece a existat un amplu spionaj, aşa încât nu era niciun motiv să credem acum că ruşii au încetat să încerce să adune informaţii în interiorul SUA", a completat Peter Earnest.
Adjunctul ministrului american al justiţiei, Michael Farbiarz, a calificat alegaţiile împotriva celor arestaţi drept "vârful iceberg-ului" unei conspiraţii a serviciilor de informaţii ale Rusiei.
Majoritatea suspecţilor au fost acuzaţi de a fi folosit nume false, pretinzând că sunt cetăţeni americani.
Ei nu au fost acuzaţi în mod explicit de spionaj ci de a fi conspirat să acţioneze ca agenţi ai unui guvern străin fără să-l notifice pe ministrul justiţiei american, drept pentru care sentinţa maximă pe care ar putea-o primi pentru acest cap de acuzare ar fi de cinci ani.