Restricţiile impuse românilor în Spania, "discriminatorii"
Europarlamentarul liberal Renate Weber a trimis o scrisoare Comisiei Europene prin care îi cere să reacţioneze faţă de decizia Spaniei de a reintroduce permisele de muncă pentru români.
Articol de Andreea Marin, 23 Iulie 2011, 18:26
Decizia autorităţilor spaniole de a restricţiona accesul românilor pe piaţa muncii este una discriminatorie la adresa cetăţenilor unui stat membru al Uniunii Europene şi ar putea crea un precedent, consideră europarlamentarul liberal Renate Weber.
Oficialul român a trimis sâmbătă o scrisoare Comisiei Europene prin care îi cere să reacţioneze faţă de această măsură, care îi priveşte doar pe cetăţenii români şi la care niciun alt stat european nu a recurs.
"Spania şi-a liberalizat de fapt piaţa muncii pentru toţi cetăţenii europeni, iar faptul că acum intervine cu restricţii numai pentru unii cetăţeni în mod categoric este, în opinia mea, o măsură discriminatorie şi cred că astfel de măsuri discriminatorii trebuie interzise de Comisia Europeană pentru că ele sunt interzise de fapt de toată legislaţia europeană", a declarat Renate Weber.
Reacţia europarlamentarului liberal nu a fost, însă, solitară.
Preşedintele Comisiei pentru românii de pretutindeni, senatorul Viorel Badea, anunţă că democrat-liberalii vor iniţia consultări pe această temă cu celelalte formaţiuni ale Partidului Popular European, pentru că, în opinia sa, românii sunt folosiţi în Spania ca masă de manevră electorală.
"Ştim cu toţii care este situaţia în Partidul Socialist. Premierul Zapatero a anunţat că nu mai candidează. Toată lumea se aşteaptă să fie alegeri anticipate în toamnă şi ne putem trezi în momentul acesta că se vrea ca românii să fie folosiţi şi de data aceasta ca masă de manevră. Or, noi nu putem fi de acord ca românii să fie discriminaţi. Ori se ia o măsură de restricţionare a pieţei pentru toţi, ori nu se ia pentru niciunul", a declarat Viorel Badea.
Senatorul PDL a mai precizat că ministrul muncii şi protecţiei sociale, Sebastian Lăzăroiu, va merge săptămâna viitoare la Madrid pentru a discuta cu autorităţile spaniole pe marginea reintroducerii permiselor de muncă pentru români.
Oficialităţile de la Madrid spun că decizia nu are legătură cu cetăţenia
În urma deciziei guvernului spaniol, românii care doresc să lucreze în Spania vor trebui să le demonstreze autorităţilor că au o ofertă de muncă din partea unui angajator spaniol.
Pe baza acesteia, ei vor obţine un permis care să le asigure accesul legal pe piaţa spaniolă a muncii.
Oficialităţile de la Madrid susţin că decizia de a-i obliga pe români să aibă un permis de muncă nu are legatură cu cetăţenia, ci cu necesitatea de a proteja piaţa spaniolă a muncii, confruntată cu o rata a şomajului de aproximativ 21%.
"Aceasta este o decizie strict tehnică, bazată pe raţiuni interne determinate de situaţia pieţei muncii din Spania, iar ea se înscrie în politica generală privind migraţia, adoptată de guvern pe baza dialogului cu partenerii sociali şi care are ca scop ajustarea fluxurilor de imigranţi la nevoile existente pe piaţa muncii. Comunitatea românească are un grad înalt de activitate iar integrarea sa socială este deplină", se arată într-un comunicat emis de executivului spaniol.
Autorităţile spaniole spun că restricţiile pentru români "au un caracter temporar" şi nu îi vor afecta pe cei care trăiesc deja în Spania şi sunt incluşi pe piaţa muncii.
Românii din Spania sunt cea mai numeroasă comunitate de străini stabilită pe teritoriul acestei ţări, fiind formată din 861.584 de persoane, care au o medie de vârstă de 32,1 ani, cei mai mulţi preferând să locuiască în regiunea Madrid.