Restricții severe în întreaga Germanie
Articol de Vlad Drăghicescu, Bonn, 17 Decembrie 2020, 06:32
Realizator: Începând de ieri, în Germania a fost sistată pe scară largă activitatea socială. Guvernul încearcă să prevină o scăpare de sub control a pandemiei, care cunoaște o recrudescență în ultimele săptămâni. Medicii din unele regiuni ale Germaniei, țară considerată până nu demult un model de succes în combaterea pandemiei, avertizează că spitalele devin tot mai pline și lockdown-ul era inevitabil.
Reporter: Însoțit de apeluri la disciplină, un lockdown sever a intrat în vigoare în toată Germania. Începând de astăzi, cele mai multe magazine au fost închise, la fel și școlile, în timp ce grădinițele asigură îngrijirea copiilor doar în cazuri de urgență.
Noile restricții, anunțate duminică de șefa guvernului federal, Angela Merkel și premierii landurilor germane rămân inițial în vigoare până la 10 ianuarie, urmând ca pe 5 ianuarie, cancelarul federal și landurile se hotărască dacă riguroasele reguli vor fi prelungite. Premierul landului Renania de Nord-Westfalia, creștin democratul Armin Laschet, a subiliat că lockdown-ul dur va rămâne activ "câtă vreme este necesar, adică până când incidența infecțiilor va scădea în mod semnificativ".
Domnul Laschet a subliniat că scopul primordial este prevenirea unei urgențe sanitare naționale. În unele părți ale țării, mai ales în Saxonia, spitalele încep să devină neîncăpătoare pentru pacienții cu COVID-19, relatează presa locală şi se vorbește deja despre instituirea triajului medical, ce presupune că medicii hotărăsc cine beneficiază de un loc la ATI și cine nu. Ieri, agențiile sanitare germane au raportat un număr record de decese asociate cu COVID-19, 952 de persoane, precum și circa 28.000 de noi infecții. Președintele Asociației Mondiale a Medicilor, germanul Ulrich Montgomery, se așteaptă la extinderea lockdown-ului sever dincolo de 10 ianuarie, invocând un model de calcul din care reiese că atingerea țintei de 50 de cazuri la suta de mii de locuitori în șapte zile ar fi posibilă abia la începutul lui februarie. Din acest motiv, Montgomery crede că până de Paște, în Germania vor fi aplicate mai multe măsuri de tip lockdown. Ieri, în Bundestag, ministrul sănătății, Jens Spahn, a declarat că Berlinul s-a opus în mod voit aprobării de urgență a vaccinului.
Spahn a spus, însă, că săptămâna viitoare, vaccinările vor începe și în Germania, într-o primă fază putând fi livrate 400.000 de doze de vaccin. Prezentă în Parlament a fost și Angela Merkel, care a apelat la populație să se lase vaccinată împotriva virusului. "Scopul este imunitatea de turmă.
Dacă mai mult de 40-50 sau 60 la sută din populație refuză vaccinul, lumea va trebui să poarte mască încă mult timp", a spus Angela Merkel. În același timp, aceasta a subliniat că vaccinarea va rămâne voluntară.
Opoziția a solicitat modificări la strategia de vaccinare. Politicianul liberal Stephan Thomae s-a plâns că guvernul intenționează să aplice strategia de vaccinare prin reglementări rapide, lipsite de dezbateri publice și deliberări în parlament, aspect pe care l-a criticat și Partidul Stângii.
Politicianul AFD Paul Viktor Podolay şi-a exprimat îndoială că vaccinarea va rămâne voluntară şi a făcut trimitere la sondaje care atestă că această îndoială este împărtășită de mulți germani, unii dintre ei convinşi că va exista o obligativitate indirectă, sub forma introducerii unui certificate de imunitate, respectiv a unor restricții în viața de zi cu zi pentru oamenii nevaccinați, între care interdicția de a călători. AFD mai atrage atenția că vaccinul poate avea efecte nefaste pe termen lung.
(PH)