Republica Moldova, "un factor de risc pentru securitatea NATO"
Republica Moldova este privită ca un factor de risc pentru securitatea regională şi pentru NATO, afirmă mai mulţi analişti de la Chişinău.
Articol de Alla Boţan, Radio Chişinău, 16 Februarie 2016, 06:49
Republica Moldova este privită ca un factor de risc pentru securitatea regională şi pentru NATO, afirmă mai mulţi analişti de la Chişinău.
Aceştia explică de altfel de ce Republica Moldova se află în centrul atenţiei în ultimul timp în discuţiile dintre oficialii occidentali.
Problema transnistreană continuă să fie un factor de instabilitate în regiune şi în orice moment putem asista la o escaladare a situaţiei.
În acelaşi timp, Republica Moldova dă dovadă de mai puţină stabilitate internă şi predictibilitate în ultima perioadă, iar mai ales în contextul regional instabil orice se poate întâmpla, a declarat pentru Radio Chişinău directorul executiv al Asociaţiei pentru Politică Externă, Victor Chirilă.
În aceste condiţii, Republica Moldova este văzută ca un risc la adresa securităţii în Europa de Est, de aceea este în centrul unor discuţii care vizează securitatea regională, a explicat Victor Chirilă.
"Republica Moldova este văzută ca un risc la securitatea regională şi a NATO. Acest sentiment de nesiguranţă se accentuează tot mai mult în regiune şi în Republica Moldova şi fără îndoială că partenerii occidentali sunt preocupaţi şi încearcă să găsească soluţiile potrivite pentru a preveni o escaladare a conflictelor în regiunea noastră şi în Republica Moldova, desigur", a spus Victor Chirilă.
Comentatorul Octavian Ţâcu atenţionează că există o situaţie explozivă la nivel regional şi global şi se creează senzaţia că ne întoarcem în perioada războiului rece.
În aceste condiţii, Occidentul este interesat să monitorizeze atent situaţia din Republioca Moldova, susţine Octavian Ţâcu.
"Această discuţie o fac din considerentul de a vedea care ar fi situaţia în Republica Moldova la ora actuală, care sunt efectele tuturor acestor procese asupra situaţiei interne din Republica Moldova şi în măsura în care instabilitatea din Republica Moldova poate determina o accentuare a acestui context de insecuritate la nivel european", a afirmat Octavian Ţâcu.
În ultimul timp, mai ales în contextul crizei politice şi economice interne, Republica Moldova a fost subiectul discuţiilor mai multor oficiali, inclusiv la Conferinţa de securitate de la München, de la sfârşitul săptămânii trecute.
Între timp, la Chişinău au început dezbaterile pe marginea proiectului unei noi strategii de securitate naţională.
Potrivit documentului, Republica Moldova se confruntă cu riscuri şi ameninţări la adresa securităţii sale, atât de ordin extetrn, cât şi intern.
Printre ameninţările externe majore sunt menţionate instabilitatea regională, conflictul de pe teritoriul Ucrainei şi riscul de extindere în Republica Moldova, susţinerea regimului separatist de la Tiraspol.
Principala ameninţare de ordin intern este corupţia în instituţiile de stat, potrivit documentului, precum şi instabilitatea în sectorul bancar.