Republica Moldova și Ucraina, pas important către Uniunea Europeană
Republica Moldova și Ucraina au făcut un pas important către începerea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană.
Articol de Florin Lepădatu, 17 Iunie 2022, 16:36
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI - Republica Moldova și Ucraina au făcut astăzi un pas important către începerea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană.
Executivul comunitar a anunțat că recomandă ca cele două să primească statutul de țară candidată.
Decizia finală aparține însă celor 27 de state membre și trebuie luată în unanimitate.
O ocazie este summitul de săptămâna viitoare al șefilor de stat și de guvern din Uniunea Europeană.
În cazul Georgiei, Comisia a precizat că mai este nevoie de reforme, până la obținerea acestui statut.
Reporter: Oana Bîlă - ” ''Ucrainenii sunt gata să moară pentru perspectiva europeană și dorim ca ei să trăiască alături de noi acest vis.'' - a declarat președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen și a anunțat că instituția pe care o conduce recomandă Consiliului să îi acorde Ucrainei statutul de țară candidată la Uniunea Europeană.
Ursula von der Leyen: ”În opinia Comisiei, Ucraina şi-a arătat în mod clar aspirația și determinarea de a respecta valorile și standardele europene. Cu toate acestea rămâne o muncă importantă de făcut în ceea ce privește statul de drept, oligarhii, combaterea corupției și drepturile fundamentale. ”
Și Republica Moldova a primit aceeași recomandare din partea Comisiei și anume să i se ofere statutul de candidată la Uniunea Europeană. Potrivit președintelui Comisiei, Republica Moldova are o cale lungă de urmat până la integrare, în condițiile în care economia și administrația publică necesită îmbunătățiri majore. În privința Georgiei, aceasta împărtășește aceleași aspirații și același potențial ca Ucraina și Republica Moldova - a mai spus Ursula von der Leyen - însă pentru a reuși, țara trebuie să se unească din punct de vedere politic pentru a concepe o cale evidentă către reforme structurale și către Uniunea Europeană.”
''Mizăm pe faptul că la Reuniunea din 23-24 iunie a Consiliului European, statele membre vor sprijini recomandarea Comisiei Europene și vor acorda statutul de țară candidată'' - a scris pe Facebook președinta Republicii Moldova, Maia Sandu.
Ea a promis eforturi suplimentare în domenii cheie precum reforma justiției, combaterea corupției, administrația publică și drepturile omului.
La rândul său, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a vorbit despre o ''decizie istorică''.