Republica Moldova: referendum da, alegeri anticipate nu
Liderii Alianţei pentru Integrare Europeană au decis organizarea unui referendum privind modificarea Constituţiei Republicii Moldova până în data de 16 iunie.
Articol de Mario Balint, Chişinău, 09 Martie 2010, 21:18
Cei patru lideri ai Alianţei pentru Integrare Europeană (AIE), Mihai Ghimpu, Vlad Filat, Marian Lupu şi Serafim Urechean, s-au întrunit la reşedinţa preşedintelui parlamentului, pentru a decide modificarea Constituţiei Republicii Moldova.
În paralel, Comisia prezidenţială pentru modificarea Constituţiei şi experţi constituţionalişti au discutat, de asemenea, îndelung, pe aceeaşi temă.
După două ore de discuţii, liderii AIE au decis că referendumul pentru adoptarea unei noi Constituţii a Republicii Moldova va avea loc, până cel târziu, pe 16 iunie. Totodată, liderii AIE au declarat că alegeri anticipate nu vor avea loc.
În cursul zilei, cele două partide liberale din componenţa AIE au avut şedinţe pentru a hotărî un punct de vedere comun în privinţa modificării Constituţiei.
Sâmbătă, ministrul PLDM al justiţiei, Alexandru Tănase, afirmase în cadrul unei conferinţe că venirea Comisiei de la Veneţia la Chişinău a fost o greşeală.
"Comisia a fost invitată în lipsa unei viziuni clare din partea autorităților moldovene cu privire la modificările din Constituţie.
"Ar fi trebuit să stabilim întâi de toate prioritățile noastre și apoi să consultăm membrii acestei instituții. Eu am insistat din prima zi pentru a stabili din timp care este soluţia, să fie trimisă la Veneţia pentru expertiză, fără a invita comisia.
"Din punctul meu de vedere vizita președintelui comisiei a introdus mai multă confuzie decât era până la acel moment", a mai opinat Alexandru Tănase.
Problema modificării Constituţiei a apărut în toamna anului trecut după a doua tentativă eşuată de alegere a preşedintelui de către Parlament.
Preşedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, a propus, însă ca modificarea să nu se refere exclusiv la articolul referitor la alegerea preşedintelui, ci să fie mai amplă şi să modernizeze legea fundamentală a ţării în contextul dorinţei Moldovei de integrare europeană.
În acest context, Mihai Ghimpu a propus ca limba de stat să fie limba română şi nu limba moldovenească. Există, însă, şi alte propuneri de modificare.
Partidul Comuniştilor din Republica Moldova (PCRM) este de acord cu modificările din Constituţie, cu condiţia ca acestea să fie făcute în Parlament, aşa cum a recomandat Comisia de la Veneţia, de către noul legislativ, după alegerile anticipate.
Reprezentanţii PCRM mizau şi pe lipsa unei poziţii unice a AIE.