Republica Moldova este "aproape de ieşirea din criză"
Potrivit unui studiu lansat de o organizaţie non-guvernamentală, anul 2010 şi începutul anului curent au fost benefice pentru industria Republicii Moldova.
Articol de Cătălin Gomboş, 16 Mai 2011, 19:26
După ce zilele trecute oficiali arătau că România a ieşit, cel puţin din punct de vedere tehnic, din recesiune, un raport lansat luni la Chişinău arată că şi economia Republicii Moldova este pe cale să iasă din criză.
Creşterea economică este frânată, însă, de faptul că încă întârzie reformele în mai multe domenii.
Raportul a fost făcut de organizaţia non-guvernamentală Institutul pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale "IDIS Viitorul".
Până la sfârşitul acestui an, preţurile în Republica Moldova vor creşte cu 8,4%, economia cu 5,6%, iar rata şomajului va atinge 6%.
Potrivit studiului lansat luni de "IDIS Viitorul", anul 2010 şi începutul anului curent au fost benefice pentru industrie.
Au fost înregistrate creşteri în comerţul exterior şi s-au ieftinit creditele. În ciuda acestor date încurajatoare, se simte nevoia unor reforme instituţionale autentice - crede analistul economic Viorel Chivrigă.
"Rezultatele bune nu sunt urmate de nişte transformări viguroase, deci la temelie, pe care să le aibă economia naţională. Acestea sunt nişte schimbări stabile pe moment, dar pot genera instabilitate în partea a doua a anului 2011", a declarat Viorel Chivrigă.
Potrivit lui Viorel Chivrigă, anul trecut a fost unul bun pentru agricultori, dar problemele acestora rămân legate de creditarea insuficientă şi subvenţionarea slabă din partea statului.
Pe de altă parte, în primele luni ale acestui an s-a înregistrat o creştere a exporturilor care ar putea să continue, dacă statul nu va introduce bariere netarifare şi va simplifica procedurile de comerţ exterior.
Experţii "IDIS Viitorul" au criticat interdicţia temporară impusă de guvern pentru exportul de grâu.
Analistul economic Alexandru Falăspune că este nevoie ca şi în continuare să fie îmbunătăţit dialogul dintre mediul de afaceri şi instituţiile publice şi atingerea anumitor obiective nu trebuie realizată pe seama agenţilor economici.
"Studiul "IDIS Viitorul" mai atrage atenţia că în Republica Moldova se menţine un decalaj considerabil între dezvoltarea economică a oraşelor şi cea a zonelor rurale", a declarat Alexandru Falăspune.