Republica Moldova a făcut progrese de la ultimul raport al APCE
Preşedintele Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, Anne Brasseur, a evidenţiat, într-un discurs la Chişinău, disfuncţionalităţile care persistă la nivel instituţional.
Articol de Mircea Dascaliuc, Radio Chişinău, 17 Iulie 2014, 19:06
Preşedintele Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, Anne Brasseur, a ţinut joi un discurs în faţa legislativului de la Chişinău, în care a apreciat progresele făcute de Republica Moldova pe calea democratizării, dar a evidenţiat şi disfuncţionalităţile care persistă la nivel instituţional, îndeosebi în ce priveşte reforma justiţiei şi lupta împotriva corupţiei.
Anne Brasseur a vorbit în intervenţia sa de o "limbă moldovenească", o afirmaţie care a generat controverse în forul legislativ.
Deputatul Ana Guţu a oferit explicaţii de natură juridică şi lingvistică pentru a corecta această inadvertenţă.
"Ţara voastră are propria limbă, limba moldovenească şi ţara mea, luxemburgheza; ambele fac parte din ţările francofone", a afirmat în discursul său Anne Brasseur.
Dacă deputaţii comunişti care susţin existenţa limbii moldoveneşti au aplaudat, Ana Guţu, preşedinte al Comisiei pentru politică externă şi integrare europeană, a ţinut să precizeze că în Republica Moldova nu există limba moldovenească şi a invocat decizia Curţii Constituţionale, care a stabilit că limba de stat este limba română.
"Denumirea corectă este limba română; limba moldovenească nu există în familia limbilor latine, din punct de vedere ştiinţific", a declarat Ana Guţu.
"Doamna Guţu este lingvist şi are o abordare lingvistică. Nu intenţionez să mă implic în dezbaterile din ţara dumneavoastră cu privire la limbă" - a fost replica oficialului european, care i-a mulţumit Anei Guţu pentru precizările făcute şi a afirmat că limba nu trebuie să fie un motiv de divizare naţională.