Reprezentanți ai NATO, în vizită la Chișinău
Membrii Comitetului pentru Parteneriate şi Securitate prin Cooperare al NATO se află în aceste zile, în premieră, în Republica Moldova.
Articol de Victor Pogor, 02 Iunie 2015, 20:27
Membrii Comitetului pentru Parteneriate şi Securitate prin Cooperare al NATO se află în aceste zile, în premieră, în Republica Moldova.
Delegaţia Alianţei, în frunte cu James Appathurai, reprezentant special al secretarului general NATO pentru Caucaz şi Asia Centrală, a avut întrevederi cu mai mulţi responsabili de la Chişinău, inclusiv cu premierul Chiril Gaburici, fiind discutate posibilităţile de dezvoltare a cooperării Republicii Moldova cu NATO.
Comitetul este condus de către James Appathurai, adjunct al asistentului secretarului general NATO pentru afaceri politice şi politică de securitate, reprezentant special al secretarului general NATO pentru Caucaz şi Asia Centrală.
Oficialii NATO au discutat astăzi cu premierul Chiril Gaburici despre situaţia din Republica Moldova şi cea regională, precum şi perspectivele de cooperare dintre părţi.
Chiril Gaburici a vorbit despre provocările cu care se confruntă Republica Moldova, printre care criza sistemului financiar-bancar, reglementarea transnistreană, restricţiile de export pe piaţa estică şi situaţia tensionată din cauza conflictului armat din Ucraina.
Solicitat de Radio Chişinău, analistul pe probleme de securitate de la Institutul de Politici Publice Iurie Pântea susţine că autorităţile de la Chişinău acordă o mai mare importanţă cooperării cu NATO în contextul situaţiei regionale.
”Republica Moldova se simte ameninţată de modul de acţiune care a fost în Crimeea şi în raioanele de est ale Ucrainei şi este vulnerabilă cu statutul său de neutralitate”, a afirmat Iurie Pântea.
Săptămâna trecută, ministrul apărării al Republicii Moldova a efectuat o vizită la Bruxelles, unde a discutat cu mai mulţi oficiali NATO despre deschiderea unui oficiu al Alianţei Nord-Atlantice la Chişinău, dar şi despre sprijin tehnico-militar în cadrul iniţiativei NATO de consolidare a capacităţilor de apărare.