Reportaj: Criză a forței de muncă în Spania
Lider sindical: Avem nevoie de personal calificat. Zidari, electricieni, instalatori. Și e urgent!
Articol de Radio România Actualităţi, 21 Februarie 2022, 13:22
Spania are nevoie urgentă de 100 de mii de muncitori în construcții.
Fără ei nu se pot porni șantierele pe care Spania și le-a asumat față de Uniunea Europeană și pentru care ar primi multe miliarde de euro finanțare directă prin PNRR.
Marii constructori spanioli spun că domeniul este deja afectat de lipsa forței de muncă și se uită pentru soluții spre Guvern.
Însă, ca pentru toate celelalte domenii care se confruntă cu o criză acută a forței de muncă - transporturi, agricultură și turism, Guvernul are aceleași două mari răspunsuri: "finanțarea reconversiei profesionale și încurajarea imigrației".
Regatul Iberic a cerut și primit aproape 7 miliarde de euro de la Uniunea Europeană pentru construcția de cartiere sociale și reabiltatare energetică a locuințelor.
Însă banii vin doar pentru proiecte reale, iar șantierele care trebuie pornite doar în acest an înseamnă atragerea a 100 de mii de oameni.
Pentru toți cei zece ani ai programului, numărul devine și mai impresionant – 700 de mii de muncitori calificați.
În mod egal, atât antreprenorii cât și sindicatele din construcții sunt îngroziți. “Trebuie găsită urgent o soluție”, spune liderul sindical Sergio Estella.
Sergio Estella, lider sindical: "Avem nevoie de personal calificat. Zidari, electricieni, instalatori. Și e urgent! Vin acum fondurile de la UE. Patronatul vorbește despre 100 de mii de oameni. Nu știu în cât de real este acest număr, dar cu siguranță trebuie personal calificat!"
Problema lipsei forței de muncă pe șantiere există deja și a fost amplificată de pandemie.
Costel a venit în Spania acum mai bine de 20 de ani și este zidar. Își împarte cu greu timpul pentru a face față ofertelor.
Costel, zidar român stabilit în Spania: "Pe zi fac, 50, 60 80, 100 depinde cum sunt pereții. Și în particular fac mai mult. Pentru că se plătește mai bine. Da-mi altă cărămidă.
Rep: esti căutat? Știe lumea de tine?
Voce: Non stop!
Costel: Acum avem 3 case o dată. Și lucrez și la empresă".
În echipa lui Costel sunt numai români. Și ei, ca majoritatea celorlalți au venit pentru că aici se câștigă mai bine decât în țară.
FOTO: Costel Chirilă, unul zidar român stabilit în Spania. Este unul dintre cei mai căutați meseriași din orașul Castellon. Sursa foto. Alin Petrică.
Sandra Cioca este administratorul unui en-gros de produse românești din Castellon.
Sandra Cioca, manager depozit românesc: "Ca angajați are în jur de 160, 170 de angajați. Suntem toți români. Inclusiv șefii".
În ceea ce privește personalul, strategia este de mult stabilită.
Sanda Cioca a decis să aducă oameni din România, chiar dacă acest lucru înseamnă birocrație. La fel fac și antreprenorii români din transporturi și agricultură.
Dar regula nu se aplică doar românilor. Fie că sunt spanioli sau alte naționalități, antreprenorii strigă după oameni calificați și imigranții sunt de multe ori soluția. Cifrele oferite de agențiile de recrutare a forței de muncă sunt clare.
Este nevoie de 10 mii de șoferi de tir, 9 mii de medici specialiști, 120 de mii de asistenți medicali. Agricultura are și ea nevoie de mii de oameni.
În ciuda acestei crize a forței de muncă Spania are cel mai ridicat procent de șomeri din UE.
Nu mai puțin de 13 la sută din populația activă a Regatului nu are un loc de muncă.
AUDIO: Un material realizat de corespondentul RRA, Alin Petrică.