Relaţiile între Turcia şi Israel sunt tot mai tensionate
Parlamentul de la Ankara a cerut premierului să ia măsuri împotriva Israelului şi să reconsidere totodată toate legăturile politice, militare şi economice cu această ţară.
03 Iunie 2010, 09:43
Parlamentul de la Ankara a cerut premierului Recep Tayyip Erdogan să ia măsuri eficiente împotriva Israelului şi să reconsidere toate legăturile politice, militare şi economice cu Israelul.
Parlamentarii turci solicită Israelului să prezinte scuze pentru atacarea vasului Marmara, să fie judecaţi cei care au responsabilitatea acţiunii şi să fie despăgubite familiile victimelor.
Pentru Israel devine din ce în ce mai clar că Turcia, sub bagheta premierului Erdogan, liderul unui puternic partid islamic, este mai aproape de Teheran şi Damasc, ideologia sa fiind în favoarea organizaţiei Hamas.
Deşi discursul şefului diplomaţiei de la Ankara, Ahmet Davutoglu, a lăsat o portiţă pentru revenirea la normalitate, şi anume, dacă vor fi eliberaţi toţi cetăţenii turci şi se va ridica blocada asupra Fâşiei Gaza, e de la sine înţeles că niciun guvern israelian nu va accepta ca un stat străin să-i dicteze politica de apărare.
Deja zborurile charter din Israel spre Turcia au fost sistate, mii de rezervări, anulate la hotelurile din Antalya, iar societăţi financiare reapreciază investiţiile pe piaţa turcă.
Din această confruntare nu are nimeni de câştigat, mai ales că Israelul poate întreprinde multe pe lângă prietenii din Congresul american.
Observatorii politici de la Ierusalim se întreabă dacă Erdogan a renunţat complet la ideea alăturării la Uniunea Europeană. Există cumva riscul ruperii temporare a relaţiilor între Israel şi Turcia?
Colette Avital, fost vicepreşedinte al Parlamentului israelian nu crede că relaţiile vor fi rupte, mai ales că Turcia are foarte multe interese în regiune.
"S-au întâmplat două sau trei lucruri. În primul rând, faptul că a venit la putere un regim care se bazează pe un partid islamist foarte puternic şi asta este o opţiune care e foarte diferită şi aşa un regim, bineînţeles, arată mult mai multă înţelegere şi solidaritate cu palestinienii.
"Prin faptul că nu se întâmplă nimic între noi şi palestinieni acum în procesul de pace şi asta înrăieşte relaţiile nu numai cu Turcia, dar cu foarte multe ţări în lume", este de părere Colette Avital, fost vicepreşedinte al Parlamentului israelian.
"În al treiela rând, şi din cauza a ceea ce se întâmplă în Europa, adică o majoritate de europeni încă nu au decis că vor să accepte Turcia ca parte din Uniunea Europeană, Turcia a început să caute alte posibilităţi şi vrea să devină o putere regională şi se orientează mult mai mult spre ţările arabe şi spre ţările islamice, mai ales spre Iran", a concluzionat fostul vicepreşedinte al Parlamentului israelian, Colette Avital.