"Relaţii transparente" între medici şi producători
Preşedintele Colegiului Medicilor, Vasile Astărăstoae, susţine că atât medicii cât şi producătorii mari de medicamente au coduri de bune practici.
Articol de Sergiu Şteţ, 17 Ianuarie 2012, 17:06
Noi reglementări privind transparenţa relaţiei dintre medici şi producătorii de medicamente vor apărea în SUA.
Conform reglementării promovate de administraţia Obama, companiile din domeniul medical vor trebui să publice toate sumele plătite către medici pentru discursuri, călătorii sau cercetare.
Reglementarea transparenţei relaţiei dintre medici şi companiile farmaceutice este doar oficializarea codurilor de conduită negociate de asociaţiile de pacienţi şi producătorii din domeniul medical.
Şi în România există astfel de coduri de transparenţă, însă acestea nu au pus capăt criticilor.
Preşedintele CNAS, Lucian Duţă, acuza anul trecut producătorii de medicamente şi medicii de "concubinaj".
Înainte să ceară premierului retragerea proiectului legii sănătăţii, şi preşedintele Traian Băsescu a acuzat existenţa unor interese mari pentru neadoptarea legii sănătăţii, fără să menţioneze însă nume.
Acuzele au fost catalogate ca atacuri politice de conducerea Colegiului Medicilor.
Preşedintele Colegiului Medicilor, Vasile Astărăstoae, susţine că atât medicii cât şi producătorii mari de medicamente au coduri de bune practici.
"În România nu există o reglementare în acest domeniu, o reglementare la nivel instituţional, dar există Codul etic al ARPIM şi Codul de Deontologie Medicală al Colegiului Medicilor. În Codul etic al ARPIM se reglementează foarte clar cum se pot face aceste cadouri sau sponsorizări. Tot potrivit Codului etic, cadourile nu pot depăşi o sumă - care acum a ajuns la 100 de euro, o dată pe an. Şi nu cred că un medic poate fi influenţat în prescripţia de medicamente pe care o face de acest lucru", a declarat Vasile Astărăstoae.
Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente, ARPIM, interzice membrilor săi, prin codul de etică, să ofere orice fel de cadouri medicilor.
Chiar dacă autorităţile din domeniul sănătăţii acuză că există medici care ar fi cointeresaţi în prescrierea unor medicamente, datele statistice indică o altă realitate - susţine conducerea ARPIM.
"Sub nicio formă nu putem vorbi despre abuzuri în prescrierea de medicamente, ci, din contră, despre o prescriere mult sub nevoile pacienţilor, România fiind pe ultimul loc în Europa la consumul de medicamente pe cap de locuitor. Şi o să vă dau un singur exemplu: În România, consumul de medicamente este de patru ori mai mic pe cap de locuitor decât consumul din medicamente mediu din Europa. Asta înseamnă fie că suntem de patru ori mai sănătoşi, fie că suntem de patru ori mai prost trataţi. Mă îndoiesc de faptul că românii sunt mult mai sănătoşi decât europenii", a declarat Sorin Popescu, şeful grupului de comunicare din cadrul ARPIM.
La sfârşitul săptămânii trecute, preşedintele Traian Băsescu a acuzat sistemul de sănătate că se opune reformelor.
Drept dovadă - a mai spus şeful statului -, bugetul sistemului de sănătate a crescut de cinci ori în ultimii 11 ani, însă sistemul este în continuare neperformant.