Reguli mai stricte pentru combaterea traficului de fiinţe umane
Parlamentul European a adoptat o nouă directivă prin care persoanele implicate în traficul de ființe umane vor primi pedepse mai severe. Victimele vor putea beneficia de sprijin şi protecţie.
Articol de Bogdan Mihai, 14 Decembrie 2010, 20:24
Persoanelor implicate în traficul de fiinţe umane li se vor aplica pedepse mai severe, iar victimele acestora vor putea beneficia de protecţie şi de sprijin, conform unei noi legislaţii adoptată de Parlamentul European.
Noile reguli europene se referă, între altele, la exploatarea sexuală, munca forţată, cerşetoria, transplantul de organe, adopţii ilegale şi căsătorii forţate.
Directiva stabileşte sancţiuni cu închisoarea de cel puţin cinci ani sau, în circumstanţe specifice agravante, zece ani de închisoare.
Aceste circumstanţe agravante includ cazuri de exploatare a copiilor, cazuri când infracţiunea a fost săvârşită în cadrul unei organizaţii criminale, când viaţa victimei este pusă în pericol sau când este folosită violenţa.
Instigarea, ajutorul acordat sau simpla încercare de a comite astfel de infracţiuni vor putea fi de asemenea pedepsite.
Când sunt implicate persoane juridice, sancţiunile ar trebui să includă amenzi penale sau de altă natură, de exemplu excluderea de la dreptul de a primi beneficii publice sau ajutor public sau închiderea temporară sau permanentă a unităţilor care au servit la săvârşirea infracţiunii.
O mai bună protecţie pentru victime
De asemenea, potrivit noii directive, victimele ar trebui să beneficieze de găzduire, de sprijin material şi de tratamentele medicale necesare, inclusiv de asistenţă psihologică, de consiliere şi informaţii.
Consilierea juridică şi reprezentarea juridică ar trebui să fie gratuite, cel puţin atunci când victima nu are resursele financiare necesare.
Victimele traficului de fiinţe umane trebuie de asemenea să aibă acces la programe de protecţie a martorilor şi la sisteme de despăgubire.
După adoptarea legislaţiei, statele membre vor avea la dispoziţie doi ani pentru transpunerea la nivel naţional.
În fiecare an, sute de mii de persoane sunt victime ale traficului de fiinţe umane.
Multe dintre victime sunt exploatate pentru prostituţie (43%, majoritatea femei sau fete foarte tinere) sau pentru diverse activităţi subsidiare (32%).